Älä vain älähdä

Jään aina välillä kiinni sanoihin. Vetkuttelen ja vatkuttelen jotain sanaa ensin vähän, mutta kun se aktivoituu alitajunnassa, siitä ei tahdo päästä eroon.

Otsikossa näkyvä (ilmeisesti vain tilaajille näkyvä) Kotimaa24- verkkolehden uutinen  Rauhan Tervehdys: Konservatiivipapit älähtivät Oulun piispan avioliittokirjeestä  kertoo oululaisen Rauhan Tervehdys-lehden kaikille näkyvästä jutusta Piispa tarkensi kantaansa esirukoukseen  ja liittyy, kuten arvata saattaa, parhaillaan käynnissä olevaan avioliittokeskusteluun. Siihen en nyt tässä puutu. Olen liikaa toisaalta-toisaalta-ihminen. Siitä minua moitti kerran eräs toimittaja, josta kommentoin aikanaan Kotimaa 24:ssä näin:

” Vihapuheen tunnistus on vaikeaa, koska olen esim. oppinut täällä, että seipäänniellyt hengellinen haisunäätä on aivan luvallinen termi toisinajattelijoista, kun sitä käyttää kirkollisen lehden toimittaja, joka tuskin haluaa ainakaan itse lukeutua kahjojen joukkoon. Toiset saavat sanoa paljon ja toiset eivät. Ei oo reiluu sanoi pojanpoika, kun häntä komennettiin. Minun mielestäni ei mikään osapuoli missään saisi sanoa ääneen kaikkea sitä, mitä ajattelee pahassa sydämessään toisinajattelijoista...”

Ketkä siis ovat viime aikoina älähtäneet konservatiivipappien ohella? Annoin hakukoneen auttaa:

-Ratsastajat, terveystuotekauppiaat, vihreät, venäläispoliitikot, suomalaiset, bodarit, sosiaalityöntekijät, Kaunis Veera-patsaan vastustajat, veronmaksajat, elinkeinoelämän järjestöt, sananvapauden portinvartijat, demarit, pakolaisjärjestöt, Posti, MTK, Koripalloliitto, Venäjä – ja tietysti Trump.

Mitä se älähtäminen oikein on? Annoin sanakirjojen auttaa:

-Äännähtää vihaisesti tai valittavasti, parahtaa, kiljua, hihkua, huudahtaa, huutaa, parkaista, parkua, ulvahtaa, valittaa, ulahtaa, ilmaista närkästystään, ilmaista suuttumustaan…

Piti oikein käydä katsomassa tuosta Kotimaa24-lehden linkittämästä Rauhan Tervehdys-lehden uutisesta, mitä se todella oli kertonut konservatiivipappien älähdyksistä. Sieltä löytyivät tällaiset ilmaukset: 

” Osa kirjeen sisällöstä on herättänyt tulkinnallisia kysymyksiä muun muassa hiippakunnan konservatiivisten pappien parissa.”

”...kirjeestä hämilleen jääneiden joukossa on muitakin kuin vanhoillislestadiolaisia pappeja.”

Muuta en kyllä löytänyt. Että tämmöisiä älähdyksiä? Varmaan määritelmäkysymys. Vai älynvälähdys?

Thaimaa Bangkok 1987. Oikean välähdyksen avittama kuva komerostamme otsikolla Flash. Esikoisen koulprojekti salamankäytöstä...

Plus%201252%20Jaken%20koulukuva%20flash.