Luovan lopputulos
Hetki hiljaista hymyä

Jos haluaa käyttää luovuuttaan, huomaa kyllä nopeasti, että tuotokset eivät useinkaan ole mitenkään erikoisia. Luovuuskin on katsojan silmissä eivätkä ne silmät välttämättä näe asioita samalla tavalla kuin omat silmät.  Kaikkea ei kuitenkaan luoda arvosteltavaksi. Jostakin saa hyvän mielen itselleen hetkeksi. Jostakin taas joku toinen saa oman kipinän ja luo jotain uutta ja ainutkertaista.

Lähetystyötä käsittelevien rastitehtävien teko on tuntunut minusta hyvältä. Joskus tehtävät epäonnistuvat eikä kukaan niistä innostu. Silloin ne haudataan hiljaisuudessa. Joskus tehtävät jalostuvat ja muuntuvat. Tuntuu, että lopullinen muoto on aina yhteistyön tulos. Tehtävien valmistelija parhaimmillaankin antaa vain materiaalin, joista toteuttaja sitten luo oman versionsa.

Näköispainoksena painettu lähetyskäsky vuoden 1642 Raamatusta on ollut hyvin käyttökelpoista materiaalia erilaisiin tehtäviin. Tuo fraktuuralla kirjoitettu teksti tuo mieleen salakirjoituksen ja sen selvittäminen tuntuu mukavalta. Vanhempi väki muistaa tuollaista tekstiä enemmänkin nuoruudessan lukeneensa. Nuoremmille taas on tuottanut tarpeeksi haastetta jo se, että sama teksti on pitänyt lukea "tavallisilla" kirjaimilla.

"(Ja Jesus tuli ja puhutteli heitä sanoden)
Minulle on annettu caicki woima
Taiwas ja maan päällä.
Mengät sijs ja opettacat caicke
Canssa ja castacat heitä nimeen
Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen.
Ja opettacat heitä pitämän caicki
cuin minä olen teille käskenyt.
Ja cadzo minä olen teidän tykönän
jocapäiwä mailman loppun asti."

Ihmisoikeuksien julistuksen  18. artikla:

"Jokaisella ihmisellä on ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus; tämä oikeus sisältää vapauden uskonnon tai vakaumuksen vaihtamiseen sekä uskonnon tai vakaumuksen julistamiseen yksin tai yhdessä toisten kanssa, sekä julkisesti että yksityisesti, opettamalla sekä harjoittamalla hartautta ja uskonnollisia menoja."

Lähetyskäsky thain kielellä:

Plus%20209%20L%C3%84hetysk%C3%A4sky%20th