Suomen vaarallisin purema?
Viime aikoina olemme tutustuneet punkkeihin teoriassa ja käytännössä. Itse en ole niitä nyt nähnyt kuin kuvissa. Mies sen sijaan näki jokin aika sitten henkitoreissaan olevan punkkiparan sätkyttelemässä jalkojaan lääkärin pihdeissä. Hakukoneet ovatkin sitten olleet kovemmalla käytöllä. Borrelioosia, puutiaisaivokuumeita ja muita aivokalvontulehduksia käsittelevät sivut ja verikokeiden ja selkäydinnäytteiden oikeat arvot on kyllä tutkittu moneen kertaan. Kanta.fi:stä löytyneet lyhenteet on myös selvitetty moneen otteeseen.
Tilanne on riittävän hyvä nyt. Kaikkein vaarallisimpia kirjainyhdistelmiä ei loppujen lopuksikaan löytynyt. Laboratoriotulosten korkeat numerotkin ovat laskeneet. Eli lepo vaan… Nyt ihan täällä kotona. Ei enää sairaalassa.
Kokonaan toinen asia on ollut tutustua siihen monimutkaiseen järjestelmään, jonka avulla suomalainen terveydenhoitojärjestelmä tällä hetkellä jakaa ihmiset eri paikkoihin saamaan hoitoa tai jäämään hoidotta. Lyhytkin kurkistus tähän alueeseen auttaa ymmärtämään sen, kuinka kovilla hoitohenkilöstö nykyisin on. Hyvää tahtoa on, pääsääntöisesti… Kaikille tilaa ei kuitenkaan riitä, kaikille ei paikkoja kerta kaikkiaan ole…
Pelkään, että liian moni jää tällä hetkelläkin väliinputoajaksi. Pidän itseäni aika aktiivisena ja ymmärtäväisenä, mutta keinot ovat olleet välillä hyvin vähissä. Kun potilaan normaali lähtötilanne ja kunto jää pimentoon, tilanteen vakavuus ei kovin helpolla paljastu. Joillekin tilanteille voi nauraa, mutta vasta jälkikäteen.
Tällaista olen oppinut, osaksi myös oikeilta tahoilta. Tällaista käytäntöä aion itsekin harrastaa tulevaisuudessa:
Hätänumeroon voi soittaa silloinkin, kun ei ole kyse suorasta näkyvästä hengenvaarasta. Korkean jatkuvan kuumeen aiheuttama heikkous, tasapainohäiriöt tai pystyyn nousemisen epäonnistuminen ovat jo tilanteita, joissa voi kysyä neuvoa ainakin silloin, kun terveyskeskuspäivystys ei vastaa. Sairaalasta kotiutetulla kynnys ambulanssimiehistön kutsumiseen saa olla vielä matalampi. Hätäkeskuksen päivystäjä tekee ensimmäisen ratkaisun ja jos ambulanssi tulee paikalle, sen miehistö toisen. Vastuu siirtyy heille.
Toinen tärkeä asia on se, että kotiutuessa tai vastaanotolta lähdettäessä on pyydettävä selkeä ohje siihen,mitä tehdä silloin, jos tilanne huononee tai kunto ei lähde nousemaan. Kehen on otettava yhteyttä ja missä aikataulussa. Terveyskeskuksen ajanvarauksen takaisinsoitto saattaa kestää tunteja...
Kalastaja ja hänen lahnansa ennen punkkia
Kommentit