Tunne oma arvosi
Ole optimisti


Olin tänään tulkkina koulutuksessa, jonka otsikkona oli Maahanmuuttajien mielen hyvinvointi. Opin sen, että on olemassa myös positiivinen mielenterveys, joka tarvittaessa ilmenee kykynä selviytyä elämän vaikeuksista. Opin myös uusia termejä, joita kyllä oli tavattoman vaikea kääntää toiselle kielelle. Miten siis pitäisi kääntää vaikka sanat psykososiaalinen ja psykososiaalipedagoginen? Avuttomuuteni siis taas kerran tunsin.

Mielenterveystyö määritellään mielenterveyslaisssa vuodelta 1990 seuraavasti:  "Yksilön psyykkisen hyvinvoinnin, toimintakyvyn ja persoonallisen kasvun edistämistä sekä mielisairauksien ja muiden mielenterveyden häiriöiden ehkäisemistä, parantamista ja lievittämistä."

Bangkokissa kotikäynneillä tuntui häkellyttävältä, kun perheen ongelmia ei käsiteltykään salassa vaan täysin julkisesti. Joskus ohikulkeva naapurikin tuli mukaan keskusteluihin. Sosiaaalinen vuorovaikutuskenttä, jonka sanotaan yhtenä tekijänä määrittävän mielenterveyttä, tuli näin täysin näkyväksi.


Iltapäivällä kotiin tultuani kohtasin uutisissa mielen pahoinvoinnin synkät seuraukset. Sieltäkin opin uuden sanan, misantropia, ihmisviha. Mikä saa ihmisen noin levittämään pahaa oloaan ja omaa kipuaan muillekin? Mikä saa ihmisen tahallaan tuottamaan tuskaa toisille?

Tunnustaudun kansalaispassivistiksi. Kieltäydyn hyväksymästä misantropiaa.  Toivon myös, että tällä kertaa ei enää keskusteltaisi siitä, kuka saa auttaa ja ketä. Ehkä olisi jo aika tehdä yhteistyötä eikä vikoilla toisia auttajia (Väärässä, väärässä).

Kauneimpienkin koukeroiden takaa löytyy vaikeita sanoja:

Plus%20217%20thaisanoja%20pieni.jpg