Oikeus vihata
Oikeutettu viha
Piilotettu viha
 
Velvoitettu viha?

Eilen illalla vaihdoin sähköposteja aiheesta Viha. Jäin miettimään, mitä viha tarkoittaa?  Saako toinen määritellä sen, että vihaan ja mitä vihaan? Kuka päättää sen, mikä on oikeutettua vihaa? Saanko piilottaa vihani? Voiko joku velvoittaa minua vihaan?

Aamulla jatkoin miettimistä ja etsin tietoa vihasta.  Tiedon pintaversio Wikipedia kertoo vihan olevan inhon, vastenmielisyyden, antipatian tai vihamielisyyden tunnetta. Myönnän kokevani joskus kaikkea tuota. Vihaanko silloin? Olenko vihannut ihmistä, asiaa tai ilmiötä? Entä sitten, jos olen? Onko viha aina tuhoava voima?  Entä tarttuuko viha? Onko velvoitettu viha osa sotien syntymekanismia?

Huomaan jatkuvasti kyseleväni yhä enemmän. En pidä sitä pahana. Luulen vihaavani yhä vähemmän. Onkohan se hyvä vai paha? Mietin myös piilotetun vihani määrää. Sitä täytyy olla, koska tämä asia minua näinkin paljon ärsyttää. Sen olen kvasipsykologiallani tajunnut…

Eilinen kirjeenvaihtoni lähti liikkeelle eräällä keskustelupalstalla esiintyneestä lauseesta: ”Henkilö A vihaa yhteisöä B.” Googlaamalla en löytänyt tuosta vihasta todistetta.  Onko oikeus esittää tuonkaltaisia väitteitä ilman todisteita?  Sanoja sen päättää…

Yritin löytää Thaimaasta valokuvaa jostain vihaamastani. Yllättävä kyllä se ei ollutkaan helppoa. Selvästi en vihaani joko  tunnista tai tunnusta. Yhden tiedän. Vihaan muuttoja!

PLus%20681%20Mirkka%20pakkaamassa.jpg

1990. Thaimaa. Keskimmäinen sulkemassa muuttolaatikoita. Huh.