Ajolupa

Oikeus ajaa autoa

Oikea kortti kädessä

Oikeassa maassa

Ajoin ajokortin heti oikeaan ikään tullessani. Mäkilähtöä harjoittelin samassa Raatihuoneenmäessä kuin kaikki muutkin autokoulunsa ajaneet porilaiset. Se on ainoa mäkeä muistuttava kadun pätkä Porin tasaisessa keskustassa. Insinööriajossa en ihan täysin pysähtynyt liian lähellä risteystä pysäköidyn auton vieressä. Selvisin silti ajokokeesta, vaikka katsastusmies sanoikin: "Muistakaa, että kuolema oli lähellä." Siihen aikaan teititeltiin kahdeksantoistavuotiastakin.

Kyproslaisen ajokortin sain aikoinaan vain suomalaista ajokorttia näyttämällä. Thaimaassa paikallista ajokorttia hakiessani jouduin vahingossa väärään jonoon. Huomasin sen, kun minun eteeni työnnettiin kirjallinen ajokoe. Sen kyllä selvitin, mutta testin vastaanottaja selvin sanoin moitti ne kymmenkunta poliisia, jotka siihen mennessä olivat minua paikasta toiseen lähetelleet. Kansainvälisellä ajokortilla olisi pitänyt saada thaimaalainen kortti ilman ongelmia.

Tänään pääsin taas tulkiksi poliisilaitokselle. Maahanmuuttajaopiskelijoille oli järjestetty informaatiotilaisuus poliisin palveluista sekä oleskelu- ja työlupa- asioista. Olin lueskellut sitä varten Poliisin ja Maahanmuuttoviraston sivuja  www.poliisi.fi ja www.migri.fi.

Tilaisuudessa  puhuttiin myös suomalaisen ajokortin saamisesta toisen kansallisen ajoluvan perusteella. Kävi ilmi, että myös thaimaalainen ajokortti voidaan vaihtaa suomalaiseksi ilman ajokoetta. Silloin vain joudutaan antamaan oman maan kortti poliisille säilytettäväksi. Sen saa takaisin vasta Suomesta pois muuttaessaan. Heräsikin kysymys, miten thaimaalaiset poliisit mahtaisivat suhtautua thaimaalaiseen, joka lomamatkallaan ajelisi Thaimaassa suomalaisella ajokortilla. Onkohan kukaan kokeillut?

1970. Kypros. Nikosia.  Kyproslainen ajokorttini:

Plus%20263%20kypros%20ajokortti%20pieni.