Kyllä se siitä sulaa
Aikanaan

Viikonlopun nettipaasto teki hyvää. Täytyy myöntää, että joitain lauseita muotoilin senkin aikana mielessäni blogia varten. Onneksi pää on hutera ja tuuli käy sen läpi eikä pelkästään ylitse. Sinne ne hyvät lauseet liukenivat, raikkaaseen talvimyrskyyn.

Tapasimme thaimaalaista taustaa olevaa ystäväämme ja hänen perhettään. Pitkästä aikaa oli mahdollisuus viettää aikaa yhdessä ja päivittää elämäntilanteita. Kuten arvata saattaa, ei kestänyt kymmentäkään minuuttia, ennen kuin juttu kääntyi ruokaan, ruokalajeihin, ruokamuistoihin ja siihen mistä mitäkin sai ostetuksi. Saimme syödäkin aitoa thaimaalaista.  Vanhojen ystävien kanssa löytää vielä jotain nuoremmasta itsestäänkin.

Viikonlopun aikana luin kirjan Sodan haavoittama lapsuus. (toim. Anne Kuorsalo, Iris Saloranta). Siinä sodan eri tavoin kohdanneet lapset kertoivat omaa tarinaansa. Joitain heistä olin tavannut henkilökohtaisesti, jotkut taas tiesin julkisuudesta. Sotaorpoja. Evakkoja. Sotalapsia. Internoituja. Partisaanien uhreja. Maahanmuuttaneita. Kirjassa käytettiin termiä sodan tunneperintö. Sen monet sodan jälkeen syntyneetkin tietävät käytännössä.

Ihan ikiomaakin minulle kirjasta löytyi. Siellä puhuttiin muistelemisesta:

”Moni masentuu vanhana, mutta ei välttämättä raskaista muistoista vaan siksi, ettei muistele. Vanhuuteen erikoistunut professori Sirkka-Liisa Kivelä onkin todennut, että muisteleminen torjuu depressiota. Aikuinen minä selittää, järjestää, ymmärtää ja kontrolloi. Lapsi tuntee ja kokee.”

Sain taas uuden luvan märehtiä muistoissani.

Katalyytti kaksikymmentäyksi.  Lastun blogi muistuttaa siitä, miten aikuinen todella voi selittää, järjestää ja ymmärtää sitä,  minkä lapsena on tuntenut ja kokenut.

Lastu. Savolainen parhaimmillaan. Sujuva myös suomenkielisenä. Kanssamuistelija. Ikätoveri. Aina valmiina uusiin haasteisiin. Monen bloggaajan sydämen sisar. Minunkin.

Olen etsiskellyt vanhoja kuvia Thaimaata varteni. Tässä taas yksi niistä, luterilaisen koulutuskeskuksen retki Thaimaan vanhaan pääkaupunkiin, Ayutthayaan, samalta matkalta kuin edellisenkin kirjoituksen kuva.