Elä arkesi
Sure surusi
Muista mukavat asiat

Eilen kesämökillä käteen osui tasan 46 vuotta sitten ilmestynyt Suomen Kuvalehden juhannusnumero, 22.6.1963. Keskeisenä kahdentoista sivun juttuna oli ”Julkisuuden kasvoja kesäteloilla eli yksitoista kuvaelmaa luonnon helmassa”. Julkkikset ovat vaihtuneet. Googlekin saattaa tarjota jo enemmän muita vaihtoehtoja.  Elämäntapa on muuttunut. Entä ihmiset?

Kesäloma on siitä mukava, että…

- että voi istuttaa metsää, sillä siinä näkee työnsä tulokset.

Väinö Tanner. ”Tohtori, toimitusjohtaja, poliitikko, tilanomistaja” maatilallaan. ”Nämä koivut vaimoni istutti tähän 40 vuotta sitten. On se mukavaa, että ennen poislähtöään näkee työnsä tuottaneen näin kauniin tuloksen.” Google 7 440.

Kesämökillä katseltiin tammia, joita äitini istutti sinne lähes 50 vuotta sitten.

- että voi olla näiden enkeleiden kanssa.

Teija Sopanen. ”Televisiokuuluttaja, ohjelmatoimittaja, entinen missi ja mannekiini” huvilalla. ”No älkääpäs nyt tapelko.” Google 2 650.

Kesämökillä yritettiin olla sovussa.

- että saa tehdä, mitä tykkää tai jättää mieluummin tekemättä.

Ensio Rislakki. ”Kirjailija, Suomen Kuvalehden entinen päätoimittaja, nimimerkki Valentin” mökillään.  ”Me pysymme täällä mainioista säiden tasalla, sillä meillä on argentiinalainen ilmapuntari (näyttää taulua, jossa on piirretty aasin kuva ja jouhihäntä). Tässä sanotaan, että kun on kaunis ilma, niin häntä on kuiva. Jos häntä on märkä, sataa, ja jos se heiluu, niin on tuulista. Tämä mittari ei ole vielä koskaan valehdellut.” Google 885.

Kesämökillä oltiin sateessa ja auringonpaisteessa.

- että on täysin vapaa eivätkä työt paina.

Lasse Mårtenson. ”Iskelmälaulaja, showmies, kapellimestari” Seurasaaren uloimmalla niemekkeellä Helsingissä. ”Minä tulen mielelläni tänne töihin. Täällä on niin rauhallista ja minun kesääni kuuluu meri. Eikä kukaan kuule, vaikka rallattelen.” Google 13 000.

Kesämökillä rallateltiin minijuhannuskokon äärellä metsän nuotiopiiristä.

- että voi tehdä juuri sen verran töitä, ettei ruumis happane.

Pia Hattara ja Pentti Irjala. ”Näyttelijätär ja näyttelijä Suomen Kansalliteatterissa” vuokramökillä. ”Aijai, kun tuntuu ihanalta, ettei tänä iltana tartte mennä näytökseen. Tää on ollutkin rankka talvi.” Google 2 640 ja 2 730.

Kesämökillä muistettiin, kuinka ihanaa oli, ettei tarvinnut lähteä.

- että voi saunoa ja kalastaa

Sakari Simelius. ”Puolustusvoimain komentaja, kenraali” Santahaminassa. ”Tule tänne, niin ukki puhaltaa (puhaltaa polveen).” Google 227.

Kesämökillä muistettiin asioiden oikean tärkeysjärjestys.

- että kesällä on nälkä luonnon keskelle ja kansan pariin.

Osmo Alaja. ”Mikkelin hiippakunnan piispa, entinen korkeushyppääjä ja aitajuoksija ” kesämökillä verkkojen laskussa. ”Jopas nämä ovatkin pahassa solmussa. Varovasti varovasti… Tällaisessa tilanteessa kai niitä ärräpäitä on tapana päästellä.” Google 312.

Kesämökillä katiskasta löytyi hauki. Se perattiin (perkausharjoittelua) ja paistettiin.

- että piäsöö hyvvään kuntoon.

Siiri Rantanen. ”Äitee, hiihtäjä, huonekaluverhoilija” omakotitalossaan.”Siit hiihtämisest saa aina talves tarpeekseen.” Google 3 200.

Kesämökillä ei saanut tarpeekseen kesäluonnosta.

- että saa askarrella ja nähdä eläimiä.

Lauri Järvi. ”Kansakoulunopettajien liiton puheenjohtaja, opettaja” huvilallaan. ”Minun kesääni kuuluu puusepän työt. Ei tällaista voisi kaupungissa harrastaa.” Google 139.

Kesämökillä tehtiin nukkekotia, opiskelijan yksiötä.

- että saa vääntää kiviä ja istuttaa.

Jaakko Rahola. ”Teknillisen Korkeakoulun rehtori, professori” huvilallaan. ”Kerran minä otin tästä kallion alta oikein ison kiven pois ja kun tulin takaisin, oli koko kallio sortunut.” Google n 340.

Kesämökillä väännettiin kiviä, jotta saatiin kasvutilaa mintulle ja oreganolle.

-että saa olla huvilalla omissa oloissaan.

Tauno Pyökäri. ”Teknillisen korkeakoulun professori” huvilallaan. ”Meillä on sellainen sopimus, että joka heittää seinään, menettää oikeutensa.” Google 85.

Kesämökillä oltiin omissa oloissa eikä menetetty mitään oikeuksia.

Se Tammi ja serkkuni Seppo Hurtta.

Plus%20448%20Se%20tammi%20ja%20serkkuni%