Dear
Honey
Kaaliseni

Joka kulttuurissa pitäisi osata puhua asioista oikein sanoin. Onneksi en joutunut ranskankieliseen maahan. Kaaliksi en välttämättä haluaisi ruveta, vaikka rakastankin.

Oppitunti sarjassa: Miten etsitään uutta mahdollista kirkon toimipistettä suuressa kaupungissa?

Auton takapenkille pyydetään amerikkalainen lähetystyöntekijäpariskunta. Pariskunnan lähetysjärjestö on aikaisemmin kaavaillut aloittavansa työtä eräällä alueella, mutta on nyt muuttanut suunnitelmiaan. Järjestö on tehnyt alueella alustavaa tutkimusta. Alueesta ei vielä ole tehty karttaa, vaikka siellä asuu oletettavasti satatuhatta ihmistä. Siellä ei ole mitään kristillistä kirkkoa.

Perusperiaatteena on ollut olla alkamatta työtä siellä, missä toiset ovat jo aloittaneet. Joidenkin amerikkalaisten helluntailaisten mielestä se on huono periaate. He sanovat, että ei tarvitse välittää, vaikka toiset tekisivät työtä samalla kadulla. Minne Jumala kutsuukin, sinne on mentävä. Meillä on eri periaate tällä kohdalla. Kunnioitamme toisten työtä.

Lähdemme ajelemaan pitkin pitkää Lad Phrao- katua. Poikkeamme jokaiselle mahdolliselle sivukadulle katsomaan, millaista seutua siellä on. Sivukatuja on toistasataa. Ihan kaikkiin emme ehdi. Amerikkalaiset ystävämme kertovat omia kokemuksiaan. On yhteisen työn tuntua, vaikka ajattelemmekin joistain asioista eri tavoin. Käytännön ekumeniaa.

Iltapäivän aikana saamme perustutkimuksen tehdyksi. Päätösten aika on myöhemmin. Mieleenpainuvimmaksi kokemukseksi jää kuitenkin ystäväperheen keskinäinen keskustelu. Joka lauseessaan sen iltapäivän aikana he ovat puhutelleet toisiaan sanoilla Dear ja Honey. Suomalaisittain siirappi on valunut. Sanoista Dear ja Honey tulee joksikin aikaa perheemme hupisanastoa.

Lad Phrao- kadulla on ollut luterilainen seurakunta jo yli kaksikymmentä vuotta. Google Mapsilla voimme lukea sen kartasta myös täältä kotikoneelta. Khrischak Lad Phrao.

Vieläkin kuulen keskusteluista jokaisen dearin ja honeyn. Vaikuttavia sanoja siis.

1982 Bangkok. Lad Phraon seurakunnan uuden kirkon uusi kyltti.

Plus%2033%20Lad%20Phrao%201982%20kyltti.