Muuttuuko ihmisen hätä?
Ja mihin suuntaan?

Mielikuvia ja mainoksia. "Osta itsellesi. Sinä tarvitset." "Anna toiselle. Hän tarvitsee." Viisaimmat osaavat tuon yhdistää. " Osta itsellesi, niin annat toisellekin."  Pitäneekö paikkansa?

Kannattaa katsoa aina osatotuuksien taakse. Jos jossakin on totuuden siemen, kasvaako siitä aina kuitenkaan totuuden puuta. Jos kasvaa, niin hyvä on.

Spiraaliperiaatteen opin auskultoidessani matematiikanopettajaksi. Saman periaatteen tunnistan myös maailmassa eläessäni vanhemmaksi. Kaikki tulee eteen uudestaan, vähäisin muutoksin ja lisäyksin.  Opetuksessa uskotaan, että spiraaliportaita kuljettaessa tiedon määrä kasvaa kerros kerrokselta. Elämässäkin uskotaan niin.  Luonnontieteissä asia varmaan pitää paikkansa. Entä ihmisyydessä ja inhimillisyydessä?

Pidin työssäni kunnia-asiana olla surkuttelematta ja värittämättä ihmisen hätää. Halusin kertoa siitä, mitä voimme tehdä yhdessä ihmisten kanssa, ei heidän puolestaan.  Huomaan olleeni aikani lapsi. Varoinko vääriä värejä?

Sukupolvessani oli trendi surkutella vain sitä hätää, jonka kulloinenkin väärä politiikka oli saanut aikaan.  Monen oli mahdotonta ymmärtää, että ensimmäiset suomalaiset kehitystyöntekijät, lähetystyöntekijät, olivat kulkeneet maailmalla jo kauan aikaisemmin.  Mummojen kutomilla sukilla. Ei niitä sukkia jalassaan pitäen, ei niitä kuumaan tropiikkiin vieden, vaan toimien varsin modernisti: Joku teki, toinen osti, kolmas lähti, neljäs sai avun. Katkeamaton ketju.

Nyt näemme ihmisten kärsimystä joka päivä mediassa niin paljon kuin sielumme sietää. Kärsivän ihmisen näkemisen tarkoitus on auttaa meitä auttamaan toinen toistamme tässä maailmassa. Jos se onnistuu näin, se on hyvä asia.

Eilen illalla kävin tutussa seurakunnassa, Merikarvialla, lähetyksen lauluillassa. Vein sinne mukanani vanhoja laulumonisteita. Lauloimme niistä myös vanhan laulun Musta Saara. Muistan ajan, kun se laulu oli Punainen Vaate monelle, joka näki siinä vain rasismia ja alistamista.  Kuinka sokeita olimmekaan oman sukupolvemme Valkoisille Valheille.

 Plus%20601%20Riutuu%20raukka.jpg

Hengellisiä Lauluja ja Wirsiä I-II (1900), laulu 185