Avaa silmät.
Avaa korvat.
Avaa suu.
Avaa myös nenä.

Ensi viikolla vietetään Nenäpäivää. Red Nose Day. Suomen Lähetysseuran kohde Ylen Hyvä-keräyksessä on Etiopian Butajira.

1. Kaksi uutta työtoveria innoissaan jäätelöbaarissa. Moninaista ihmeellistä uutta tarjontaa. Tuota ja tuota ja tuota. Hyvää. Paitsi… Yhden jäätelöpallon kanssa käveltiin takaisin myyjän luo. Uuden kielen muutaman sanan taidolla osattiin sanoa: Siia. Pilalla. Myyjä hymyili ja sanoi: Mai siia. Ei pilalla. Durian.

2. Iso kovakuorinen kalliinpuoleinen piikkinen hedelmä, jota väitettiin kaameasta hajustaan huolimatta hyväksi. Päätimme oppia syömään sitä. Onneksi joku kertoi, että omituisia ruokalajeja täytyy maistaa viisitoista kertaa ennen kuin niihin tottuu. Totuimme. Durian.

3. Lapsemme keksivät hajulle vertauskuvia: Mädäntyneet jalkarätit silliämpärissä. Sulaneeseen jääkaappiin viikoksi unohtunut hienoin ranskalainen juusto. Hapanta maitoa ja silakanpäitä viikko auringossa. Kuopus ei suostunut hajun kanssa samaan autoon. Durian.

4. Käärmekoiramme Lupu odotti innostuneen näköisenä, kun söimme pihalla herkkuhedelmää. Mies ojensi sitä koiralle syötäväksi. Ei kelvannut. Pala tippui maahan. Koiran ilme herkistyi. Jotain ihanaa edessä. Se kääntyi selälleen palan päälle ja hieroi hajua onnellisen näköisenä turkkiinsa. Durian. Parin päivän kuluttua Mies kulki koiran kanssa kadulla. Yhtäkkiä koiralle sama herkistynyt ilme, sama selälleen meno, sama hajun hierominen turkkiin. Sillä kertaa ei durian. Linnunraato.

5. Mies tulossa työmatkalta Malesiasta. Lentokone ei noussutkaan vaikka lähtöaika oli ohi. Lentoemännät kävelivät kiireissään ympäri matkustamoa ja availivat tavaralokeroita. Sieltä löytyi paketti, jota kukaan ei tunnustanut omakseen. Lentokone ei noussut, ennen kuin se saatiin pois koneesta. Durian.

6. Löysin Turusta etnokaupasta pakastettua herkkuhedelmää. Vein sen Esikoisen kotiin, jossa olin ollut yötä. Laitoin parvekkeelle odottamaan tulijoita. Miniä tuli matkalta, kurkisti parvekkeelle, ajatteli Esikoisen jotain sinne unohtaneen ja heitti paketin roskikseen. Huomasi tekstiviestin, jossa sana durian. Muisti tarinan. Kaivoi paketin esiin. Koko perhe saapui kotiin. Sain puhelun. Puolet porukasta toisessa huoneessa, toisessa huoneessa Esikoinen ja lapsenlapsista keskimmäinen, Mussukka, söivät kilpaa silmät kiiluen herkkua. Durian.

Thaimaassa on aivan ihana hedelmävalikoima, niiden joukossa durian. Eilen yritin ostaa sitä syyslomalaisille. Oli loppunut. Ehkä tänään löytyy.

Ulla Roihu: Aikamme Ambomaat - toimittajan matkapäiväkirjasta, Suomen Lähetysseura,1999.

Toimittaja Ulla Roihu teki nykyajan lähetystyöstä televisio-ohjelman ja vieraili sitä varten viidessä eri maassa. Etiopiassa hän kuuli seuraavan kansantarinan:

"Kaikki alkoi siitä, kun aasi, koira ja vuohipukki päättivät lähteä bussilla pitkälle matkalle Addis Abebaan. Ensin autoon istui aasi. Sillä oli tasaraha ja maksettuaan se meni tyytyväisenä paikalleen istumaan. Seuraavana sisään tuli koira, jolla oli kädessään niin iso raha, että kuljettaja ei voinut vaihtorahan vähyyden vuoksi antaa takaisin. Kuljettaja jäi siis koiralle velkaa, mutta lupasi maksaa velkansa seuraavalla kerralla.  Viimeisenä autoon tuli vuohipukki, jolla puolestaan ei ollut riittävästi rahaa bussilippuun, mutta joustava kuljettaja sanoi vuohelle, että maksa loput sitten ensi kerralla. Eli vuohipukki jäi kuljettajalle velkaa.

Bussimatka meni hyvin, mutta siitä lähtien on aasi pysynyt autojen edessä kiireettömänä ja rauhallisena, se ei pahemmin autoja väistä, sillä aasi tietää olevansa sujut kuljettajan kanssa. Sillä ei ole mitään omallatunnollaan. Koira taas muistaa aina, että kuljettaja on sille velkaa ja siksi se syöksyy ärhäkkänä autoa kohti ja haukkuu kuljettajaa saadakseen velkansa takaisin. Vuohipukki puolestaan pelkää autoja ja juoksee kiireesti karkuun. Se pelkää, koska luulee kuljettajan tulleen perimään velkoja eli hakemaan sitä puuttuvaa summaa, joka "viime kerralla" jäi maksamatta."

Thaimaan hedelmäkauppa. Durian on tuo taustalla näkyvä iso pyöreä piikikäs hedelmä:

Thaimaa%20vihanneskauppa%20my%C3%B6s%20d