Pienimmille.
Vähimmille.
Tärkeimmille.

Maailma tarvitsee tekoja. Pienet teot ovat kaikille mahdollisia. Rakkaus usko toivo – ihmiseltä ihmiselle.

Banaanipuun päiväkoti sijaitsee keskellä suurta Bangkokin kaupunkia Thaimaassa. Se perustettiin ison kadun sivukujan varrelle. Päiväkodin lähelle ulottui silloin iso slummialue, jossa talot oli rakennettu jätepuusta, pellinkappaleista ja pahveista. Nyt päiväkodin vieressä kohoaa korkeita monikymmenkerroksisia liiketaloja. Niissä on mustat isot ikkunat, jotka suojaavat paahtavalta auringonpaisteelta. Slummialue on kyllä edelleen lähellä. Siellä olevia taloja on parannettu, taloissa on usein aaltopeltikatot, sähkövalot toimivat, katoilla näkyy televisioantenneita ja monessa kodissa pyörii tuuletin antamassa vähän vilvoitusta kuumassa säässä.

Banaanipuun päiväkoti toimii Immanuel-kirkon yläkerroksissa. Kirkon tasaisella katolla on päiväkodin leikkipaikka. Aamuisin päiväkotiin tulee satakunta lasta, joilla on yllään päiväkotivaatteet, valkoinen pusero ja tytöillä punainen mekko sekä pojilla punaiset shortsit. Puseron taskussa on päiväkodin merkki, värikäs Luther-ruusu, jossa ruusun sisällä on sydän ja sydämen sisällä risti kertomassa siitä, että Jumala on lähettänyt Jeesuksen maailmaan. Koulupukuun kuuluvat myös valkoiset sukat ja mustat kengät. Aamulla kotona on käyty aamupesulla. Ämpäriin on otettu vettä ja siitä sitä sitten kaadettu päälle kauhalla. Pesun jälkeen iholle on taputeltu valkoista talkkia tai vaaleanpunaista santelipuusta tehtyä jauhetta. Se auttaa kuumassa säässä, niin ettei hiki heti tule pintaan. Talvellakin on niin kuuma, että ei tarvita pitkähihaista puseroa eikä pitkiä housuja.

Näin esittelin muutama vuosi sitten Thaimaan luterilaisen kirkon päiväkotia, jota silloin vielä kutsuttiin nimellä Banaanipuun päiväkoti. Monet suomalaiset ovat olleet yhteydessä tähän päiväkotiin ja lähettäneet sinne tervehdyksiä ja pieniä paketteja. Monet lapset ovat saaneet siellä alun parempaan elämään, paremmat koulunkäyntimahdollisuudet ja hyvän hoidon. Vesilasi Jeesuksen nimessä.

Pieniä ihmeitä, toim Pirre Saario, Suomen Lähetysseura, 2006

Kirjassa on 106 kuvaa maailman lapsista 13 maasta ja kuvaajien kertomuksia kuvaustilanteista.

"Jokainen lapsi on ihme, ainutlaatuinen persoona. Lapset elävät maapallolla erilaisissa olosuhteissa, mutta heissä on paljon samaa: aitoutta, avoimuutta, elämäniloa ja oppimisen halua."

1982. Bangkok. Joulu Lad Phraon uudessa kirkossa. Kastepäivä.

106%201982%20Joulu.%20Lad%20Phrao%20pikk