Kyllä lähetystyössä kestää,
kun jaksaa muistaa,
että kullekin päivälle
riittää omat torakkansa.
 

Vuosien jälkeen unohtaa, että kaiken uuden kokeminen ei aina ollut mukavaa. Onneksi nuorena kaikkea ei liikaa pelännyt. Onko sitä todella joskus ollut niin rohkea?

Vuosia sitten thaimaalainen työtoverini kysyi minulta, pelkäsinkö AIDSia. Vastasin hänelle, että en sitä nyt niin erityisesti pelännyt, vaikka tiesinkin sen yleisyyden. Työtoveri sanoi, että hän ei ainakaan uskaltaisi olla lähellä HIV-positiivista ihmistä.

Samoihin aikoihin Thaimaan luterilaisen kirkon työntekijöille ja jäsenille alettiin antaa koulutusta siitä, mikä AIDS on, miten sitä voisi varoa ja miten HIV-positiivisia ihmisiä ja heidän läheisiään voisi kohdata ja auttaa. Kerran tällaiseen seminaariin kutsuttiin mukaan nuori nainen, joka oli saanut tartunnan Japanissa töissä ollessaan.  Hän ei aluksi tiennyt ollenkaan, mikä oli sellainen plus-sairaus, jonka hän kuulemma oli saanut. Kyllä totuuskin sitten paljastui. Seminaarissa hän kertoi tarinansa ja vastaili moniin kysymyksiin.

Luentojen jälkeen mentiin yhdessä syömään. Huomasin, että työtoverini, joka aikaisemmin oli ehdottomasti kieltäytynyt olemasta lähelläkään tällaista ihmistä, istui nyt tämän vieraan vieressä ruokapöydässä. Ruoka maistui molemmille ja juttua näytti riittävän.

Suurella osalla ihmisistä on jotain henkistä tai fyysistä vaivaa jossain päin ruumista. Kaikki ei näy päällepäin. Onnekas on se, jonka on mahdollista saada lääkkeitä ja hoitoa. Suomessa otamme kaiken avun luonnollisena, meille ilman muuta kuuluvana. Koin välillä syyllisyyttä eläessäni ihmisten kanssa, joille kaikki tämä ei ollut mahdollista. Toivottavasti se syyllisyydentunne on auttanut minua elämäni valinnoissa.

Sipulimaitoa ja käärmekeittoa, Terveysohjeita Suomesta ja maailmalta vuoden jokaiselle päivälle, Suomen Lähetysseura 2006

Suomen Lähetysseuran vuosiaihe 2006 oli Terveyttä kaikille. Muun materiaalin ohella ilmestyi myös tämä hauska kirja, jossa päivän terveysohjeet vaihtelevat Elias Lönnrotin iilimato-ohjeista taiwanilaiseen ihonhoito - ohjeeseen: Jos sinulla on iho-ongelmia ja erityisesti akneongelmia, käärmekeitto parantaa ihosi.  Kun on kipeä, katsotaan Kulkuria ja Kaunotarta, ja saa peiton ja papan mehua. Tämän tietää Lilli (2 v).

Thaimaan terveysministeriön AIDS-esite:

Thaimaan%20terveysministri%C3%B6%20AIDSe