Memento mori
Muistan muistan

Minulla on tainnut olla influenssa. Ei se sikainen vaan ihan inhimillinen. Kuume nousi nopeasti ja korkealle. Nuhaa ei tullut ollenkaan. Tauti kesti kauan ja toipuminen vastaavasta on vienyt aikaa suhteettoman paljon. Voimien vähyyskin viittaa tuohon suuntaan. Kyllä tämä kai tästä vielä oikeaksi iloksikin joskus muuttuu.

Ensimmäisen Aasialaisen sairastin jo lapsena. Se tuntui silloin uuvuttavalta. Jos oikein pinnistän muistiani, niin taisin sairastaa opiskeluaikana myös Hongkongilaisen. Huomaan, että nyt tässä iässä toipuminen on kyllä paljon hitaampaa kuin silloin.

On ollut toisaalta mielenkiintoista sairastaa samaan aikaan, kun maailmalla vaikuttaa pandemiapelko. Se on selvästi eriasteista eri maissa. Tuntuu, että osa ihmiskunnan peloista elettiin läpi jo lintuinfluenssapelon aikana, joten tähän pelkoon ei ehkä enää ole riittänyt samaa intensiteettiä. Asiaan Suomessa varmaan vaikuttaa myös maan syrjäinen sijainti ja viranomaisten rauhoittelu.

Lasten kansainvälisen koulun säännösten mukaan lapsi olisi aina pitänyt viedä lääkärille heti ensimmäisenä flunssaisena päivänä hakemaan lääkitystä ja lääkärintodistusta. Yleensä kotiin tultiin antibioottiresepti mukana. Kolmen päivän odotusaikaan tottuneena oli usein ymmällä, mitä pitäisi tehdä. Jälkitautien vaara noissa ulkoisissa laboratorio- olosuhteissa oli tietysti suuri. Luulen, että kehityin noina vuosina melkoisesti diagnooseissani ja uskalsin ainakin välillä odottaa ennen antibiootteihin siirtymistä. Huonoäiti – syndrooman pelko lisäsi myös ahdistusta. Entä jos sittenkin…

Kyllä tämä hidas toipuminen on muistuttanut myös kuolevaisuudesta. Eino Leino kysyi: ”Koska tulee se suurin, se suurin?”  Kovin pitkälle ei enää porskutella. Elämän arvon tajuaa, kiitollisena. En taida enää osata asettautua täysin sellaisen ihmisen nahkoihin, jolla ei ole sisällään kristillistä toivoa. Toivo antaa ainakin välillä pyhää huolettomuutta. Eletään niin kauan kuin elon päiviä annetaan. Sitten kaikki on ”suuremmis käsis”. Ei enää minun murheeni.

1999. Thaimaa Erawanin putoukset. Vanhan kameran kuva.

Plus%20414%20Eravan%20putous%20vanha%20k