Perustuslaki.
Maalla laillinen perusta?

Kuka silloin saa vallan, kun kansa saa vallan? Haavikon Ratsumiehen libretosta, joka muistaakseni joskus aikoinaan julkaistiin Suomen Kuvalehdessä, muistan vain tuon ajatuksen.

Thaimaassa on tänään Constitution Day, perustuslain päivä. Siellä muistetaan vuotta 1932, jolloin Thaimaa muuttui absoluuttisesta monarkiasta perustuslailliseksi monarkiaksi. Siitä lähtien Thaimaassa on ollut parisenkymmentä perustuslakia, uusin on tämänvuotinen. Kaikki perustuslait ovat tunnustaneet Thaimaan kuninkaan valtion päämieheksi, vaikka hänellä ei olekaan ollut enää poliittista valtaa.

Joulukalenterin kymmenes esine: Ketjun kokoojien piirissä lahjaksi saamani pörröinen lammas.

Kansanvaltaan liittyvää itse kuultua keskustelua:

- Thaimaalaiset ystävät keskustelivat keskenään, oliko Bangkokin jokaisella äänestysalueella tarjottu yhtä suuri palkkio äänestäjille kuvernöörin vaalissa ja oliko tällä kertaa tarjottu suurempaa, pienempää vai samankokoista palkkiota kuin edellisessä vaalissa.

- Erään seurakunnan jäsen oli edellisissä vaaleissa ollut mukana tarjoamassa äänestyspalkkioita ovelta ovelle kulkien. Nyt hän oli ymmärtänyt, että se ei ollut oikein ja rehellistä. Koska hän kieltäytyi tällä kerralla lähtemästä mukaan, hän ei myöskään uskaltanut äänestää itse, jotta häntä ei olisi epäilty vastapuolen kannattajaksi.

- Kirkolla keskusteltiin siitä, miten lahjontaa harjoitetaan kyläkunnittain. Kylän päällikön kanssa sovitaan jostain lahjasta kylän hyväksi, vaikkapa vesipumpusta, ja päällikkö lupaa vastineeksi kylän kaikki äänet. Sanottiin, että oli mahdotonta äänestää salaa toista ehdokasta, koska jokaisen äänestyskäyttäytyminen kyllä saatiin selville.

- Kymmenen vuotta lähetyksen sihteerinä toiminut thaimaalainen ystävämme kysyi vilpittömästi: "Sanokaa nyt todella, onko se oikeasti totta, että suomalaisia ei lahjota vaaleissa." Vastasimme, että kyllä lahjomista voi yrittää ja kyllä kaikki lahjat kelpaavat, mutta koska vaalit ovat salaisia, jokainen kuitenkin äänestää mielensä mukaan. Sihteerimme totesi siihen: "Kai se on sitten niin, että tuollaisessa maassa on turha yrittää lahjoa, koska jokainen kuitenkin tekee, niin kuin haluaa."

Thaimaassa järjestetään ensimmäiset tämän sotilasvallankaappauksen jälkeiset vaalit 23.12.2007. Lahjominen on laissa kiellettyä. Lahjojan vankeustuomio on 10 vuotta, lahjonnan vastaanottajan 5 vuotta.

Lastenkasvatuksen perusmetodit, uhkaus, kiristys ja lahjonta tuntuvat erilaisilta, kun kyseessä ovat aikuiset eikä lapset.

Jukka Ukkola: Lukuopas lööppejäkin syvemmälle, Suomen Kuvalehti, 1994

Hyllystä löytyi tämä Suomen Kuvalehden lukijalahja. Selailin sen läpi. Tässä ei nyt mikään kolahtanut kovinkaan paljon, mutta muuten Jukka Ukkolan kolumnit kutkuttavat meidän perheemme nauruhermoja usein. En tiedä, onko se kunniaksi Ukkolalle.

1993 Bangkok Thaimaan luterilaisen lähetyksen päätoimisto. Keskustelua.

1993%20SOi%2050%20toimisto%20min%C3%A4%2