Urheilun huumaa
Harjoittelua ja henkimaailmaa


Ateenan olympialaisten nyrkkeilyn kevyen välisarjan olympiavoittaja,  thaimaalainen Manus Boonjumnong, on Pekingissä mukana puolustamassa voittoaan ja on jo selvinnyt perjantain semifinaaliotteluihin.

Muutama päivä sitten Helsingin Sanomissa Manus Boonjumnongia verrattiin Matti Nykäseen. Vertaus johtui siitä, että Ateenan voittonsa jälkeen Manus Boonjumnong toimittajan sanojen mukaan "alkoi harrastaa intohimoisesti naisten naurattamista, alkoholin juomista ja uhkapelejä", tuhlasi nopeasti Thaimaan olympiakomitealta saamansa suuren palkkion ja on huhupuheiden mukaan nykyisin suurissa veloissa. Tämä on saanut Thaimaan olympiakomitean vaihtamaan bonuspolitiikkaansa. Puolet mitalien saajien palkkioista maksetaan nyt useiden vuosien aikana kuukausipalkkana.

Tämänpäiväisessä Bangkok Post- lehdessä on juttu, joka liittyy olympialaisiin ja Manus Boonjumnongiin: Amuletit eivät ole koskaan kaukana.

Pekingissä voittoapua haetaan monelta taholta.  Sunnuntaisen neljännesfinaalin aamuna Manus Boonjumnong sai eräältä lehtimieheltä Pattanin Wat Chang Hai - temppelin kuuluisan munkin Luang Pu Thuadin amuletin. Manusin voiton jälkeen monet muut lehtimiehet tulivat pyytämän työtoveriltaan samanlaista amulettia.
 
Thaimaan amatöörinyrkkeilyjohtajan vaimo myös kertoi kantavansa monenlaisia thaimaalaisia, kiinalaisia ja intialaisia amuletteja käsilaukussaan varmistaaksen thaimaalaisten voittoa. Toisella thaimaalaisella olympianyrkkeilijällä Somjit Jongjohorilla on kaulassa amuletti, jossa on kuva Thaimaan kuninkaasta buddhalaisena munkkina.

Myös taekwondon olympiaedustajilla ja urheilujohtajalla on mukanaan monenlaisia amuletteja ja muita pyhiä esineitä, joita saatiin lähtiessä myös tukijoilta ja ihalijoilta. Urheilujohtaja on myös kuulemma luvannut Bangkokin Emerald Buddhalle 100 keitettyä kananmunaa, 100  fermetoitua kalaa ja sitkoriisiä, jos urheilija menstyvät. 

Painonnoston kultamitalin jälkeen toimittajille näytettiin Thaimaan painonnostoliiton johtajan käsilaukussa ollutta Ganeshan patsasta.

Suomessa on vaikea selittää, kuinka lähellä erilaiset henkimaailman jutut ovat thaimaalaisia. Näihin asioihin tutustuu, jos haluaa kuunnella, mitä ihmiset siellä sanovat. Henkiä myös oikeasti pelätään. Monelle thaimaalaiselle kristitylle usko siihen, että Jeesus on voimakkaampi kuin mikään paha henki, ei ole teoriaa vaan käytännön arkea.

Thaimaa. Yksi lukemattomista henkientaloista.

Plus%20187%20Henkien%20talo%20pieni.jpg