Tunteiden koko skaala
Aasta Ööhön läpi käytynä
Eikä paljonkaan opittuna


Passissa se on tarkistettavissa. Tänään on kulunut 29 vuotta siitä, kun saavuimme ensimmäistä kertaa Thaimaahan koneella KL 831.

Thaimaan valtion kielikoe joulukuu 1980. Kokeessa oli monenlaisia eri osioita. Eräässä kirjoituskokeessa koin kirjoittajan pahimman mahdollisen ongelman. Otsikkona oli kysymys, josta en tiennyt varmasti, mitä kysyttiin. Kysymys alkoi: "Omistaa tunne millainen." Sen ymmärsin. Jatko olikin vaikeampi: "Kun astua sisään oleskella Thaimaassa."  Thainkielessä ei ole aikamuotoja, joten en ollut varma, tarkoitettiinko tunteita tulomatkan aikana, juuri maahan tultaessa vai maassa jo oltaessa.

Jotain oli pakko kirjoittaa. Aikaa ei ollut paljon. Tein niin kuin usein Thaimaassa myöhemminkin. Kirjoitin ympäripyöreitä lauseita ja toivoin, etteivät tarkastajat huomaa minun tyhmyyttäni. Kielikoulun ohjeitten mukaisesti käytin paljon vaikeita sanoja (näyttääkseni, että osasin kirjoittaa niitä oikein), puhuin hyvää Thaimaasta (näyttääkseni, että minulle kannatti antaa lupa pysyä siellä) ja kerroin arvostavani thaimaalaisia arvoja (näyttääkseni, että olen kunnollinen ja rehellinen ihminen). Kirjoitin ajatuksistani lentokoneessa matkalla ollessani, juuri maahan tullessani ja jo maassa ollessani. Onneksi kukaan ei kysynyt tunteitani tuota kirjoitusta kirjoittaessani.
 

Selvisin tuosta kielikokeesta. En ole varma, osasinko hämätä tarkastajat vai antoivatko he armon käydä oikeudesta, kun kuitenkin osasin kirjoittaa noita vaikeita sanoja ja olin selväsi kunnon ihminen. Kokeen tuloksen kuullessani tiesin tunteeni. Olin helpottunut.

Auringonkukkametsä listasi blogissaan ansiokkaasti erilaisia tunteita ja antoi vielä vihjeitä muille tunnesivuille. Joskus olisi helppo, jos mukana kulkisi lista, josta voisi kysyttäessä vain sormella osoittaa lähinnä oikeaa tunnetta.

Kaikki nämä vuodet. Siitä Pave Maijanenkin laulaa. Tunteiden skaala Aasta Ööhön on koettu. Vaikka en haluakaan katkaista köysiä vanhaan, on tärkeää mennä myös eteenpäin. Tärkeintä on tämä päivä.

Kirjoitusharjoitusten alkua: KHOO Khwai= vesipuhveli

Thaimaa%20Aapinen%20kirjoitusmalli%20K%2