Nukkumatti ja Unijukka
Sininen sateenvarjo ja Sadunmaan laululehto

Äitini lauloi minulle pienenä kahta unilaulua. Toisessa, tutummassa, Nukkumatti vei autolla unen sinistä maata päin, toisessa taas Nukkumatti tipsuttaen ja topsuttaen avasi kukkaportit unten maille. Näitä lauluja lapsenlapsetkin ovat saaneet kuulla.

Vicki Lin blogissa  puhuttiin uniryhmänohjaajan koulutuksesta. Kommentoin sinne:

”Vertaistukiryhmänohjaajan koulutuksessa käytettiin tuota unijuttua. Aamuisin oli puolen sessio, jossa istuttiin sikin sokin valmiiksi laitetuilla tuoleilla, useimmiten silmät kiinni.

Saimme vuoron perään määräämättömässä järjestyksessä halutessamme kertoa edellisen yön unistamme. Tuo koulutus laittoi kaikenlaista käyntiin mielissämme. Se näkyi myös unissa, myös kuullessamme toisten unia. Unia ei sen kummemmin käsitelty, mutta tässä tavalla sai heti aamulla purkaa jotain haluamaansa ja kokemaansa. Tuohon työskentelyyn se sopi hyvin.”

En ole pitänyt unipäiväkirjaa muuten kuin noiden kurssipäivien aikana. Löysin joitain merkintöjäni tuolta ajalta. Huomattavaa oli, että kurssin unissa olin mukana ryhmätyöskentelyssä tai järjestelin monia ryhmiä. Eräänä yönä pääsin unessani retkelle saarelle, jossa kukaan ei ollut käynyt. Saarelta löytyi tie. Tietä kulkiessa tuli vastaan seinä ja käännyin takaisin. Ei ollut pelkoa eksymisistä eikä vaarallisista eläimistä. Oli hyvä olla. Matkalla löytyi pieni kovettunut kivi. Tuli surullinen olo, kun kivi ei ollutkaan elossa.

Olemme länsimaissa tottuneet siihen, että unet kertovat jotain toiveistamme ja peloistamme. Unityö on todellista työtä. Joskus uniaan on mukava miettiä. Kai nekin jotain meistä kertovat. Jotkut kovettuneet kivet voisi olla hyvä kohdata ja pehmittää. On hyvä, että on asiantuntijoita meitä auttamassa, kun apua tarvitaan.

Thaimaassa uniin uskotaan. Niitä ei siellä yleensä pidetä oman mielen tuotoksina vaan viesteinä muualta. Unien kautta myös pahan voimat pääsevät häiritsemään ja tuhoamaan. Maailmanlaajuisesti monen kristityksi tulleen taustalla on yliluonnollinen kokemus unessa tapahtuneesta Jumalan kohtaamisesta. On hyvä muistaa, että suurin osa ihmiskunnasta elää unimaailman ja reaalimaailman symbioosissa.

Mikäpä minä olen määräämään, miten Jumala kohta ihmisen. Minun uskoni tai epäuskoni ei asiaan mitään vaikuta.

Jotkut vahtivat unissaankin. Kuva Simo Nieminen.

Plus%20119%20Mirkka%20ja%20Rontti%20digi