Herra, tässä olemme.
Kärttyisä – sovitettu,
Monikasvo – sovitettu,
Äreä – sovitettu,
Itserakas – sovitettu,
Loukkaantuja – sovitettu,
Nyreä – sovitettu,
Hermostuva – sovitettu,
Ajattelematon – sovitettu.
Herra, tässä olemme
ja ihmettelemme.

Vuosia sitten läheiset työtoverit ärsyttivät suuresti. Nautin löytäessäni jokaiselle heille mahdollisimman sopivan kielteisen ominaisuuden. Itsellekin löysin yhden sellaisen, tasapuolisuuden nimissä. Kun kirjoitin näitä sanoja muistiin, aloin tajuta muutakin: Tuo olikin jo sovitettu ja tuo ja tuo ja tuo. 

Minulla ei ole vaaleanpunaisia silmälaseja, mutta onko minun pakko tutkia toisen virheitä suurennuslasilla tai mikroskoopilla. Vuosien jälkeen tiedän löytäväni nuo kaikki kielteiset ominaisuudet myös itsessäni. Nekin on siis sovitettu. Piste. Kilvoituksessani on ollut suuria puutteita.

Apina kiipeää nopeasti korkeaan kookospalmuun. Se on opetettu pyörittämään kookospähkinää, niin että pähkinä  irtoaa. Apina heittää pähkinän maahan ja kiirehtii alas hakemaan makupalaa ennen kuin taas kiipeää ylös uutta pähkinää pyörittämään. Vaikka pähkinä putoaa korkealta, se ei mene rikki. Tarvitaan taitava isku oikeaan paikkaan, ennen kuin pähkinä saadaan auki.

Jos maahan pudonnutta kookospähkinää ei kerätä talteen, se lojuu mutaisessa maassa säitten armolla. Se kovettuu ja sen pinta tulee rumaksi. Kaikki elämän merkit katoavat.

Eräänä päivänä tapahtuu kuitenkin ihme. Yhtäkkiä pähkinän paksu kova kuori halkeaa. Esiin tulee uuden palmun alku. Elämän voima kuoren sisällä on voittanut.

Kookospähkinän saarna minulle. Tarvitaan minua suurempi voima murtamaan muureja, minussakin.

Marianne Jansson - Riitta Lemmetyinen: Kun luostarin muurit murtuvat, Kirjapaja, 2002

Tämä kirja ja toinen samojen kirjoittajien kirja Uskolla alistetut kertovat yhteisöstä, johon minulla on ollut henkilökohtaista mielenkiintoa kymmenien vuosien ajan. Samoihin aikoihin Marianne Janssonin kanssa Maria-sisariin liittyi pitkäaikainen ystäväni, luokkatoveri ja Hannoverin kesätyöpaikan huonetoveri. Ystäväni työskenteli Maria-sisarena välillä kiinalaisessa maailmassa ja poikkesi silloin Thaimaassa. Tapasin häntä myös Suomessa muutaman kerran, kun hän oli äitiään tapaamassa.  Ystäväni on edelleen Maria-sisarena. Kirjoittelemme toisillemme silloin tällöin.

Mitä on kilvoitus? Mitä on oikea kilvoitus? Mitä on alistaminen ja oikea alistuminen? Mitä tarkoittaa olla alistetun puolella?  En tiedä. Barrikadeille en osaa nousta. Voin vain yrittää pitää huolta siitä, että en itse alista toista. Vapauteen meidät on vapautettu.

1987. Thaimaa. Lähettienkokous.

1986%20L%C3%A4hettienkokous%20Pattayapie