Haaste hyville ihmisille
Älkää olko hiljaa 

 

Eilen  se tapahtui. Onnittelut Suurelle Rauhantekijälle Nobelin rauhanpalkinnosta.

Blogikirjoituksessa 69 Rauha ja sovinto kerroin Rauha kaikille?– foorumista, jonka sain Miehen kanssa olla juontamassa vuonna 2004.  Silloin presidentti Martti Ahtisaari joutui peruuttamaan foorumiin osallistumisensa työesteiden vuoksi, mutta hän lupautui videohaastatteluun, joka esitettiin tuossa foorumissa. Otteita tuosta haastattelusta (© Suomen Lähetysseura):

"Eräs ongelma, josta minä usein puhun, on se, että miten ihmeessä saisi kaikki hyvät ihmiset maailmassa liikkeelle. Nuo pahemmat on kyllä sen verran aktiivisia, että he saavat äänensä kuuluville. Minä usein lainaan Martin Luther Kingiä, kun hän aikanaan sanoi, etteivät ne olleet pahat amerikkalaiset, jotka estivät kansalaisoikeuksien saamisen mustille Yhdysvalloissa, vaan se oli hyvien ihmisten hiljaisuus, joka vaikutti siihen."

"Tämän päivän maailmassa pitäisi saada kaikki hyvät ihmiset liikkeelle ja sanomaan mielipiteensä. Ja se ei koske ainoastaan kriisialueita, vaan se koskee myös elämää Suomessa ja missä muussa maassa tahansa. Hyvät ihmiset tahtovat olla hiljaa ja joskus vähän murista omissa oloissaan. Mutta tärkeätä olisi, että hyvät ihmiset olisivat liikkeellä ja tukisivat sellaista politiikkaa, joka edesauttaisi asioiden ratkaisua. Sillä tavalla saataisiin eristettyä ääriainekset eri yhteiskunnissa."

"Hyvien ihmisten ei pidä olla hiljaa. Hyvien ihmisten pitää sanoa mielipiteensä asioista. Se on minusta jo lähtökohta sille, että luodaan edellytyksiä saada sellaista poliittista painetta aikaan, joka luo myös edellytykset näitten kysymysten ratkaisemiseen. Jos me saamme kaikki hyvät ihmiset kaikkialla maailmassa liikkeelle, niin kyllä me pystymme eristämään ne pienryhmät, jotka koettavat aiheuttaa - puhutaan sitten terrorismista tai mistä muusta tahansa -  sellaista ei-hyväksyttävää toimintaa. Minusta tämä onkin kaikkein suurin haaste meille, jotka sanomme että haluamme kuulua hyvien ihmisten joukkoon."

Haluammeko me kuulua hyvien ihmisten joukkoon? Mitä se merkitsee tänään?

EDIT 8.30. Huomasin äsken, että foorumissa esitetty 10 minuutin tervehdys/Rauhantekijän eväät on nyt katsottavissa myös netissä.

Haaste lähteä liikkeelle yhdessä:

Plus%20232%20UNICEF%20ja%20kirkot.jpg