Opin sauna
Paras sauna

Ojaan ei kaaduttu, vaikkei kaikkea opittukaan. Ojan reunalla kyllä välillä heiluttiin. Oman opin saunansa tarjosi tropiikin kuumuus. Sekin riittävästi pehmensi aivoja vastaanottamaan uutta tietoa ja uusia kokemuksia ja jakamaan saatua tietoa eteenpäin.

Omassa varsin teoreettisessa opiskelussani ei yleensä tarvittu kirjallisia opinnäytetöitä. Matematiikassa ja teoreettisessa fysiikassa laskettiin (ja välillä salaa filosofoitiin), fysiikassa mitattiin ja laskettiin ja kemiassa heiluteltiin koeputkia ja laskettiin. Tenteissäkin useimmiten numeroita ja koodeja oli enemmän kuin sanoja. Mahtoiko gradussanikaan olla kunnon johdantoa tai johtopäätöstä? Ehkä sentään, ainakin jotain. Toivon niin.

Lueskelen nyt ammattikorkeakoululaisten opinnäytetöitä. En voi muuta kuin ihailla sitä, kuinka johdonmukaisia ja loogisia nuo työt ovat. Analyyttisiä ja kriittisiäkin. Tietoa osataan hakea lähteistä ja niistä vedetään oikeita johtopäätöksiä. Oikeaan suuntaan on kuljettu.

Opinnäytetyössä esitellään teema (ongelma), kohdemaa (kehittyvä maa) ja toimija (kansainvälinen avustustyö, kirkollinen avustusjärjestö). Kerrotaan toimijan toiminnasta ongelman ratkaisemiseksi kyseisessä maassa. Pohditaan, miten toimijan työssä toteutuvat diakonian, lähetystyön ja ekumenian perusperiaatteet. Mietitään myös, miten kontekstuaalisuus näkyy kyseisessä työssä. Pohditaan kyseisen työn historiallista, kirkkohistoriallista ja lähetyshistoriallista taustaa.

Että ne osaavat!

Yksi opinnäytetyön otsikko:

Plus%20445%20DIAK%20otsikko.jpg