Itsenäinen

Omaperäinen

Itsepäinen?

Tekisi mieli kirjoittaa jotain itsenäisyyspäivästä. Se tuntuu kuitenkin tänään vaikealta. Tuntuu, että pää pursuaa erillisiä asioita, joista en löydä mitään yhtenäistä juonta. Olkoon siis niin.

Yritin muistella, olivatko Porin itsenäisyysjuhlat lapsena ollessani Porin teatterissa. Muistan niistä juhlista juhlavan Finlandian.

Yritin etsiä isoveljeni kirjettä Tuntemattoman Sotilaan kuvauksista. En löytänyt. Isoveli oli 19-vuotiaana opiskelijana muiden Viipurilaisen Osakunnan poikien kanssa elokuvan avustajana kesäkuvauksissa. Muistan, että tuossa kirjeessä hän kertoi hauskoja juttuja kuvauspaikoilta. Nyt tuo elokuva kuuluu joka vuosi television itsenäisyyspäivään.

Yritin muistella, millaiset itsenäisyyspäiväjuhlat olivat Kyproksella. Päivällä oli ainakin paraati, jossa jaettiin YK- mitaleja. Illalla taisi olla itsenäisyysjuhlat upseerimessissä. Sieltäköhän muistan neuvostoliittolaisen koppalakin vaatekasan päältä. Saattaa olla.

Yritin etsiä almanakkaa, jossa olisi näkynyt, mitä teimme Thaimaassa ensimmäisenä itsenäisyyspäivänä 1979. En löytänyt. Seuraavana vuonna ainakin olimme juhlissa asiainhoitajan kodissa. Thaimaassa itsenäisyysjuhlat kuuluivat vuosittain ohjelmaan.

Yritin muistaa, minä vuonna ystäväni oli Linnan kutsuilla. Hän oli sairaalassa kutsun saatuaan ja ystävät auttoivat häntä hoitamaan juhlapuvun ja muuta tarpeelliset asiat valmiiksi, jotta hänen oli mahdollista osallistua juhliin. Niitä juhlia katsoimme videolta Thaimaassa.

Yritin etsiä vihkoa, johon kirjoittelin 1997 puhettani Kuopuksen koulun itsenäisyysjuhlaa varten.  En löytänyt.  Se oli Suomen itsenäisyyden 80- vuotisjuhla ja sen teemana oli: "Ole rohkeasti suomalainen." Se halusin sanoa noille kaukana kotimaastaan koulua käyville lapsille ja nuorille.

Yhden asian löysin. Lauri Viita sanoi viisaasti: "Ennen kuin sanot ketään omaperäiseksi, käy hänen kanssaan siellä, mistä hän on kotoisin." Hyvää itsenäisyyspäivää meille kaikille epäomaperäisille!

1997. Thaimaa.  Thaisuko. Tällaiselle porukalla sain pitää itsenäisyyden 80-vuotisjuhlien puheen:

Plus%20280%20thaisuko97%20pieni.jpg