Oikean jalan kipeä nimetön varvas
Pakolaisleirin nälkäinen lapsi
Itsemurhayrityksen jälkeen kotiutettu nuori
Hyväksikäytetty nainen
Uskonsa tähden vainottu mies
Saastutettu vesilähde

 

Miksi oma varvas tuntuukin tärkeämmältä kuin muut kipupisteet?

Terveyskeskuksen päivystys muutama vuosi sitten: Päihtynyt, likainen ja äänekäs mies valitti vieressä istuvalle: Miten lääkäri otti tuon  ¤%&%& ulkomaalaisen minua ennen sisälle? Kyllä minun täytyisi olla ehdottomasti tärkeämpi kuin tuollainen #%%&/&/(().


Muistan, miten jäin joksikin aikaa miettimään, mihin todella halusin omia verovarojani käytettävän. Silloin olisin ehdottomasti valinnut myös tuon ulkomaalaisen ennen suomalaista valittajaa.

Vasta äskettäin olen tajunnut sen monelle varmaan täysin itsestäänselvän asian, että vaaleissa pitää äänestää sitä henkilöä ja puoluetta, joka tarjoaa parhaat edut juuri minulle. Olen varmaan senkin takia ollut varsin puolueuskoton. Haluaisin, että luottamustehtäviin valitut ihmiset pystyisivät katsomaan kokonaiskuvaa ja tekemään oikeita valintoja, vaikka ne olisivat minulle henkilökohtaisesti epämieluisia. Tiedän, että emme elä ideaaalimaailmassa. Siksi en myöskään täysin luota omiin arvioihini ainoana oikeana totuutena.

"Passiivisen ateistin" Paahtoleivän kanssa kävin aikoinaan monta piristävää keskustelua. (Nyt en pääse sinne kommentoimaan, joka on hänelle varmaan ihan hyvä juttu.) Kerran juttelimme kirkollisveroista. Mietinkin silloin, mitä kolmea tärkeää asiaa itse olisin halunnut erityisesti veroillani tukea.

Kirkollisveroissani (tietysti) lähetystyö on minulle tärkeää. Haluan tukea julistus- ja seurakuntatyötä eri puolella maailmaa ja rohkaista näin paikallisia kristittyjä, etenkin kirkon työntekijöitä ja maallikkokoulutusta. Muut kaksi tärkeää kirkollisveron kohdetta voisivat olla vaikka perhetyö, jossa pyritään tukemaan vanhemmuutta ja perheiden hyvinvointia eri tavoin, sekä maahanmuuttajatyö, jossa tuetaan ihmisten integroitumista meidän yhteiskuntaamme. Kirkon ei tarvitse hävetä sanomaansa.

Verot ovat mielestäni yksi keino puuttua ihmiseen pohjattomaan itsekkyyteen. En voi sanoa olevani "iloinen veronmaksaja", mutta silti minusta on hyvää se, että valtio ja kunnat ottavat minulta yhteiseen käyttöön sellaista rahaa, jota en kenties itse muille antaisi. Kolmesta tärkeästä kohteestani yksi on kehitysyhteistyö, myös sen hyvä kohdistaminen ja valvonta. Kokemukseni kansalaisjärjestöjen ja YK:n järjestöjen työstä on ollut positiivista. Muita tärkeitä kohteita voisivat olla työllistymisen tukeminen samoin kuin "heikkojen ja vähäosaisten" huomioonottaminen kaikissa ratkaisuissa.

 

Tätä kirjoittaessani oikean jalkani nimettömän varpaan särky alkoi todella tuntua pieneltä maailman muiden kipupisteiden joukossa.

2011. Kurjenrahka. Pitkospuut kipupisteiden keskellä. Kuva Simo Nieminen.

Plus%20164%20Pitkospuut%20kipupisteiden%