Taivas
Lumi
Vuori
Mäki
Vesi
Mäen kuva vedessä
Vuoren kuva vedessä
Lumen kuva vedessä
Taivaan kuva vedessä


Kävimme tänään loman alun kunniaksi syömässä Turussa nepalilaisessa ravintolassa. (Tuo loman alku oli oikestaan tekosyy. Tapoihimme on kuulunut jo kauan mennä aika ajoin syömään yhdessä hyvin ja keksiä jälkikäteen, miksi kävimme syömässä niin hyvin.) Ravintolan seinällä oli kuva Annapurnasta, eräästä maailman korkeimmista vuorista. Kuvassa näkyi Pokharan kaupunki ja Pokharan lähellä oleva järvi.

Nepalissa asui kesällä 1980 useita hyviä ystäviämme, osa heistä  Pokharan kaupungissa.  Siellä asui myös kaksi lastemme leikkitoveria. Me suurkaupunkilaiset pääsimme kävelemään paljain jaloin heidän pihalleen. Lapset saivat silittää oikeita kaneja ja käydä retkellä oikeassa luonnossa. Esikoinen pääsi mukaan kiipeämään korkean mäen rinteitäkin. Ystävät toimivat Pokharan poikakoulussa ja maataloushankkeessa. Eräänä päivänä soudimme joukolla yli Pokharan järven ja nousimme maihin järven toisella puolella. Sieltä näkyi sama näkymä kuin Turun nepaliravintolan seinältä.


Nepalin poliittinen tilanne on ollut viimeisinä vuosina epävakaa. Taisteluita on käyty eri osapuolten kesken. Tänä vuonna suoritettiin parlamenttivaalit. Perustuslakia säätävä kokous päätti pari viikkoa sitten lakkauttaa maassa 240 vuotta valtaa pitäneen monarkian. Kuninkaasta tuli tavallinen kansalainen. Keskiviikkona näytettiin, miten hän ja hänen vaimonsa lähtivät autossaan kuninkaan palatsista tavallisen ihmisen elämään.

Nepal on edelleen yksi Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyökohteista. Nepalinkin projekteista näkyy, kuinka monipuolista suomalainen kehitysyhteistyö voi olla. Pokharassa järven yli kanssamme soutanut ystäväpariskunta jatkaa edelleen työtään Nepalissa. Sitoutunutta joukkoa siellä päässä, toivon mukaan myös Suomen päässä.

1980. Nepal. Annapurna.

Plus%20141%20Annapurna%20pihalta%20pieni