Minä näen näin
Sinä näet noin
Hän ei näe samoin

Totuus on se, että kaikilla on osatotuus. Jokainen osatotuus on tärkeä ja osaltaan oikea, jos se on rehellinen. Huijarit älkööt vaivautuko. Rehellisyyden vuoksi täytyy myöntää, että minua toisten osatotuudet suuresti ärsyttävät silloin, kun uskon olevani oikeassa.

Vantage point – askeleen edellä, filmi, joka osui oikeaan aikahaarukkaan oikeassa paikassa, kun mieli teki mennä elokuviin. Jälleen yksi toimintajännäri terrorismin uhasta.  Oli selvitettävä taas kerran, missä mörkö luuraa. Siinä apuna olivat suuren mediayhtiön kuvaamat suorat televisiolähetykset  ja pienen ihmisen kuvaamat digikameran videot.

Perusideana, joka annettiin ilmi jo mainoksissa, oli tarkastella tapahtumia eri ihmisten kokemusten kautta. Aika vierähti eteenpäin yhden ihmisen tarinan verran kelautuakseen taas alkuun ja uuden ihmisen uuteen tarinaan samoista tosiasioista. Se tuntui lähinnä tietokonepeliltä, jossa voidaan palata takaisin ja alkaa aina vain uudestaan. Samoista taphtumista nähtiin uusia näkökulmia ja uutta tulkintaa. Jokainen saattoi lisätä jotain samaan tarinaan. Kaikki eivät olleet nähneet kaikkea.

Kunnon perinteisen elokuvan tavoin lopussa sirpaleet koottiin yhteen ja niistä rakennettiin uusi ruukku. Se kokototuus. Tai sitten ei.

Elokuva muistutti minua aivan toisenlaisesta tapahtumasta. Olen itse joutunut kokemaan, miten suuren, yllättävän ja järkyttävän tapahtuman jälkeen on ollut täysin mahdotonta saada yhteistä kertomusta aikaan paikalla olleiden ihmisten kanssa. Kokototuuteen jäi loppujen lopuksikin aukkoja. Sen kokemuksen jälkeen minun ei ole vaikeaa ymmärtää, että Raamatussakin eri ihmisten kertomukset samasta tapahtumasta poikkeavat toisistaan. Miten muuten se ihmisillä voisikaan olla? Sepitettyihin tarinoihin aukkoja harvemmin halutaan jättää.

1991 Pori. Merikarvia-lehti 19.6.1991. Pastori Anant ja hänen totuutensa.

Plus%2097%201991%20Jaska%20Anant%20Merik