"I did it my way"

They do it Thai way

Olen seurannut viime viikkoina Thaimaan tapahtumia ja yrittänyt ymmärtää, mitä siellä oikein nyt tapahtuu. Tutut kasvot ja tutut nimet toistuvat uutisissa. Ne eivät ole paljonkaan vaihtuneet sinä aikana, kun olemme olleet sieltä poissa. Ymmärrän jotain thaimaalaisesta käyttäytymisestä ja tunnen taustojakin jonkin verran. Aina en kuitenkaan ymmärrä, mihin milloinkin pyritään. Jälkeenpäin joskus tajuaa, kuka kulloinkin veti naruista ja mihin suuntaan.

Huomaan, että kuuntelen sanoja, luen kirjoituksia ja katson kuvia Thaimaasta vieläkin eri tavalla kuin monet muut länsimaalaiset. Vallatulla lentokentällä näkyy iloisia kasvoja ja kuuluu pirteää musiikkia.  Mielenosoituksissa tanssitaan ja syödään hyvää ruokaa. Se näyttää huviretkeltä hyvässä seurassa. Poliittinen fanatismi tuntuu olevan jossain aivan muualla. Kuka meistä lähtisi jostain syystä istumaan matoilla viikkokausiksi tuhansien ihmisten keskelle jonkun asian puolesta? 

Huomenna on Thaimaan kuninkaan syntymäpäivä. Se on vuosittain ollut yksi suurimmista juhlista Thaimaassa. Millainen se on tänä vuonna?

Viralliset tilaisuudet Thaimaassa avataan Kuninkaan hymnillä. Löysin YouTubesta videon, jonka alussa on tuo hymni sellaisena kuin sen usein näimme elokuvateatterien esityksissä ennen pääfilmiä. Sen aikana piti kaikkien nousta seisomaan. Videossa on myös muita vanhoja kuvia kuninkaan matkoista ympäri Thaimaata.

Edit 13.45 Luin juuri Thaimaan lehdistä, että kuningas ei tänä vuonna pystynyt puhumaan perinteistä syntymäpäiväpuhettaan terveydentilansa vuoksi. Kruununprinssi ja kruununprinsessa ottivat hänen puolestaan äsken vastaan palatsissa kansalaisten syntymäpäiväonnittelut.

Aina välillä mietin omaakin tietäni. Frank Sinatra ja My way. Pidän tuosta laulusta suuresti. Se antaa luvan arvostaa itseään, omaa tietään ja omia valintojaan. Se näyttää, että elämänsä kaikkia vaiheita voi katsoa taaksepäin pystyssä päin. Yhdessä asiassa olen kuitenkin eri mieltä lauluntekijän kanssa. Jos joku ei koskaan kadu tekemisiään, hän ei todennäköisesti ole täysin ymmärtänyt elämää . Minusta on välttämätöntä tunnustaa, että monilla ratkaisuillamme olemme myös vaikeuttaneet toisten ihmisten elämää, välillä tahtomattamme, mutta usein tieten tahtoen.  Toiset kirjoittavat elämämme todellisen CV.n.. Sitä emme itse  voi kaunistella.

1980 Thaimaa. Leiriauto. Thai way tarkoittaa välillä myös kukkaiskieltä, joskus ihan kirjaimellisestikin.

Plus%20278%20Th%201980%20leiriautopieni.