Onko seurausta ilman syytä?

Suomalaisuuteen kuuluu kyky nauttia vuodenaikojen vaihtelusta. Ainakin pitäisi kuulua. Tropiikissa elettyjen vuosien jälkeen kylmät talvet edelleen tuntuvat liian kylmiltä, vaikka kuumuutta en missään tapauksessa kaipaakaan. Syksyn suomalainen harmaus saa kyllä kaipaamaan etelän valoa. Kevättä taas ei voita mikään. Ja nämä kesäyöt!

Yksi ihmiskunnan  miksi-kysymyksistä liittyy luontoon. Mitä tämä kaikki oikein on? Kaikkia luonto ei ihmetytä. Heille luonto on luonnollista. Luonnollisuuteen kuuluu halu tutkia prosesseja, ei välttämättä etsiä perusteita.  Minusta tuntuu hauskalta ajatella luontoa logistiikan kannalta. On olemassa joitain perussääntöjä, joiden mukaan joku jakelee ja ohjaa toimintaa, kuljettaa ja hallitsee toimitusketjuja. Se joku. Luonto?  Jumala? Vai Ei Mikään.

Kotimaa-lehden blogipalstalle kirjoitin tänään kommentin. Se liittyi Yki Räikkälän kirjoitukseen, jossa mietittiin muun muassa sitä, mihin maapalloa tarvitaan, jos Jumala on olemassa. Miten ”Jumala tekisi tämän maailman vaivaa nähden vain siksi, että hänen luomansa ihminen viipyy siellä silmänräpäyksen ajan vain siirtyäkseen sitten ikiajoiksi sinne taivaaseen"?  Kommenttini:

”Olen yksinkertainen ihminen. Yksinkertaisen pseudotieteellisen ekologiani perusteisiin sopii hyvin lause: "Ja Jumala katsoi kaikkea tekemäänsä, ja kaikki oli hyvää." Siksi.”

Plus%20727%20Vesipuheli%20ja%20poika.jpg

Kesäkuu 1980. Keski-Thaimaa