Yhteiset muistot.
Yhteinen kaipuu.

Perhe, suku ja ystävät ovat tärkeitä siksi, että olisi olemassa ihmisiä, joilla on samoja muistoja kuin meillä itsellämme. Ei sitä nuorempana niin selvästi tajunnutkaan. Silloin uskoi helpommin olevansa oman elämänsä valtias ja selviävänsä paremmin yksin kuin hankalien lähimmäisten kanssa.

Aina ei tarvitse käydä samoissa paikoissa ja elää samoja tilanteita kuin toinen. Riittää, että suostuu kuuntelemaan toista. Silloin pääsee sisälle myös toisen muistoihin. Siitä ystävyydessä on kyse.

- Paistetut simpukat, Stir fried clams with roasted chili paste and sweet basil, Hoy Lai Pad Prik Pao
- Tulivuorikana, grillattu liekitetty kokonainen kana, Volcano Chicken, Thai Gai Pu Khao
- Tulinen äyriäiskeitto, erilaisia mereneläviä,  Spicy seafood soup Thai style, Tom Yum Talee.
- "Vesiputous" – naudanlihasalaatti, "Waterfall Beef", Grilled beef salad with lime and chilis, Nya Nam Tok
- Padassa höyrytetyt simpukat, Mussels steamed with lemon grass and basil leaves, Hoy Ob Mo Din
-"Tiikerin itku" -  naudanlihasalaatti, "Crying Tiger Beef" , Sya Rong Hai
- Thaibasilika-kanaa,
Stir fried chicken with basil leaves, chilies and green pepper, Kai Pad Bai Kraprao
- Tuore mustekala paistettuna valkosipulissa, rantaravintolassa, Fried squid in fish sauce and garlic, Pad Kratiam Pla Muek
- Chicken Tikka, tandooriuunissa paistettuja, marinoituja kananpaloja, Himali Cha Cha – ravintolassa, Chicken Tikka, Marinated and roasted boneless chicken cubes
-Paistetut marinoidut sianluut hapanimeläkastikkeessa ananaksessa,  Sweet and sour spareribs served in pineapple,  Kraduk Moo Preow Waan Nai Saparot

Kysyin viime viikonloppuna sähköpostilla herkkumuistoja eri perheenjäseniltä. Arvonnaksi meni kuulemma. Valinnan varaa oli.

Joskus tavatessamme toisiamme keskustelu vaimenee kesken kaiken. Kaikkien katse kääntyy omaan sisimpään. Hiljainen hetki. Jokainen on siirtynyt Thaimaan ruokamuistoihin. Sitten se alkaa. Muistatko siellä, muistatko sitä? Keskustelu jatkuu sylki suussa. Muistamme. Aah.

Agatha Christie: Norsun muisti, WSOY,1972

Luimme paljon Agatha Christien kirjoja Thaimaassa englanniksi. Hänen kielensä oli ilmeikästä, selkeää ja monipuolista, joten se kävi hyvin kielen harjoittelusta. Tuosta "Elephants can remember" – kirjasta muistan lopun, jossa sanottiin, että elefantit eivät koskaan unohda,  – mutta ihmiset unohtavat. Se oli kirjassa myös myönteinen asia. Jos on pystynyt käsittelemään omat hankalat tilanteensa, pahat muistonsa ja kokemansa ja tekemänsä vääryydet, ne voi jättää taakseen tietoisesti. Silloin mielessä on tilaa kohdata myös uusia asioita, vaikkapa vielä lähtölaskennan jälkeenkin.

1981. Thaimaa. Hua Hin. Troolarilla. Juuri pyydystettyjen ja välittömästi keitettyjen katkarapujen syöntiä öisellä Siamin lahdella.

110%201981%20Hua%20Hin%20troolari%20Jakk