Kuso ei kulje
Kuuntelen
Vai kuuntelenko

Armeijaa käymättömällekin tietyt termit siivilöityvät. Olen oppinut, että kuson kulkiessa tarvitaan lähettäjän ja vastaanottajan yhteensopivuutta. Viestit eivät aina mene perille. Oikeassa elämässä syytä ei voi laittaa vain toiselle osapuolelle, vaan on vakavasti mietittävä myös omaa kommunikointiaan.

Vaikeaa on hyväksyä se, että vieras kieli ei aina olekaan suurin viestin perillemenon este. Sen nuo monet ulkomaanvuodet ovat opettaneet. Kommunikaatiossa on kyse paljon muustakin. Hyvin tärkeää on se, haluanko ymmärtää toista. Selitänkö kaikki parhain päin vai haluanko näyttää valtani ymmärtämällä toista tahallisesti väärin?

Mietin blogimaailman moninaisuutta. Vaikka monenlaisille sivuille kurkistelenkin, vielä paljon on näkemättä. Jos puheviestinnässä ensimmäinen 30 sekuntia ratkaisee kiinnostavuuden, mikä mahtaa olla vastaava aika ja tekstin määrä kirjoitetussa tekstissä. Lehtikirjoituksissa ingressin tärkeyttä korostettiin. Nykyisin ollaan ehkä vieläkin rajoittuneempia.  Lööpit valitsevat puolestamme.

Suhteellisen uutena bloggaajana tirkistelen ja makustelen erilaisia blogeja. Googlaamalla saatu tieto valitaan hakukoneen muutaman rivin perusteella. Sanahaut johtavat monelle eri tielle. Pitkät puheet koetaan jaaritteluksi. Käyttöohjeet muodostavat oman lukijakuntansa. Virkkausohjeitten ja tietokoneohjelmien asiantuntijat eivät välttämättä ymmärrä toisiaan. Ateistit ja kristityt puhuvat ristiin.

Kaikenlaista tulee mieleen. Liittyykö tekstissä olevien adjektiivien määrä tekstin luokitteluun? Lukevatko kaunosielut kaunokirjallisuutta vai "kaunoviihdettä"? Uusia sanoja blogimaailmasta löytää jatkuvasti halutessaan. Kielen valta on lisääntynyt. Kuka puolustaa häntä, jolla sana ei olekaan hallussaan?

Minua taitaa ensisijaisesti ärsyttää se, kuinka vähällä tiedolla usein väitetään mitä ihmeellisimpiä asioita. Täytyy myöntää, että joskus alan epäillä joidenkin asiantuntemusta heidän omalla erityisalallaankin, niin kritiikittömästi näistä asioista joskus puhutaan.
Jos puhutaan ihmisten omista kokemuksista ja tunteista, silloin jokainen on oman itsensä ainoa oikea asiantuntija.
Siksi minuakin tällä toisella puolella eniten ehkä ärsyttää se, minkä hyvin ilmaisit:
"Ei uskota ihmisen itsensä ajatuksiin, sanoihin eikä tunteisiin."

Näin kirjoitin eräässä kommentissani Leegiolle. Tunnustava kristitty tunnustavalle ateistille. Ihminen ihmiselle.

Thaimaa. Khao Yai. Joskus voi kommunikaatiokin mennä metsään...

Plus%2050%20Thai%20mets%C3%A4%20Jakke%20