Keidas vai kangastus?

Karavaanikulkueessa on oleellista päästä keitaan äärelle. Kauneinkaan kangastus ei sammuta janoa.

"Piha oli täynnä lapsia, jotka kärkkyivät ruokaa. Osa lapsista istui ringissä heille tuotujen lautasten ympärillä ja ahmi suuhunsa ruokaa, minkä ehtivät niellä. Välillä joku kävi kiireesti anastamassa naapuriryhmän lautaselta itselleen makupalan. Lasten nälkää oli vaikea katsella."

"Joka luokassa on oppilaita viidestäkymmenestä seitsemäänkymmeneenviiteen, mikä tarkoittaa täkäläisessä kontekstissa hyvää keskitasoa. Tosin joillakin kylillä olisi ollut ekaluokkalaisiksi (neljä- viisi- vuotiaista ylöspäin) reilusti kaksinkertainen määrä, mutta kielsimme opettajaa ottamasta muita kuin varmasti kouluikäisiä ja heitäkin enintään seitsemänkymmentäviisi. Kuinka moni nykysuomalainen opettaja suostuisi sen kokoisen luokan ottamaan?"

"K. putosi traktorin lavalta ja satutti päänsä niin, että on joutunut käymään läpi pari aivoleikkausta. Nyt hän on kuntoutumissairaalassa, mutta näyttää sille, että hän ei ole palautunut ennalleen aivojen osittaisen tuhoutumisen takia. Hän on ollut täällä vain 5 kuukautta eli suurin osa välityspalkkiosta on maksamatta."

"Joulun tulon näkee vain kalenterista. Joskus tulee joulukorttiesite. Parina päivänä satoi. Ihmiset iloitsevat. Nyt loppuvat sairaudet, kun pöly poistuu ilmasta. Sään viilenemisen myötä tulevat ensimmäiset palovammapotilaat sairaalaan."

"Hallitus on kieltänyt julkiset juhlat ja kokoontumiset, koska epäillään, että niitä käytetään äänten ostamiseen. Myös alkoholin tarjoileminen on ravintoloissa kielletty viikonlopun ajan, jotta puolueet eivät voisi juhlia järjestämällä lahjoa äänestäjiä."

"Kirkko elää syvällistä elämää Kristuksessa. Vainojen vuodet ovat tuoneet uskoon syvyyttä. Olemme kuunnelleet näiden vuosien aikana paljon traagisia tarinoita karkotuksen ajalta. Olemme ihmetelleet sitä, etteivät nämä käsittämättömän suuret koettelemukset ole katkeroittaneet eivätkä vieroittaneet Jumalasta. Piispamme antoi tähän jokin aika sitten selityksen eräässä puheenvuorossaan. "Nämä ihmiset ovat ottaneet kaiken sekä pahan että hyvän Jumalan kädestä, siksi he eivät ole katkeria."

"Kun thaimaalaiset työtoverit muistelevat aikaisempia lähetystyöntekijöitä, he muistavat, millaisia nuo työntekijät olivat: miten elettiin yhdessä, jaettiin elämää, tehtiin työtä yhdessä. Sanoja ja puheita ei monikaan ehkä enää muista."

Tapaninajelulla maailmalla ystävien luona. Otteita tämän vuoden joulukirjeistä eri puolelta maailmaa.

Sten Söderberg: Tietämisen seikkailu, Gummerus, 1970

On mukava välillä selailla vanhoja tieteestä kertovia kirjoja. Tämä kirja on "asiapitoinen selostus tekniikan historiasta ja kehityksestä uusimpiin kehityspiirteisiin asti". Omat tiedot vanhentuvat  nopeasti, vaikka niitä yrittäisi välillä päivittääkin. Söderberg sanoo: "Ihmisellä täytyy olla rohkeutta jatkaa todellisuuden tutkimista ja seurata itsessään asuvaa uteliaisuutta." Toivon, että uteliaisuuteni säilyy entisellään. Maailmassa on vielä paljon  ihmeellistä, hämmästyttävää ja kummastuttavaa asiaa.

1980 Nepal. Matkalla Katmandusta Pokharaan. Että tällainen karavaani...

6%201980%20Nepal%20Pokharan%20tien%20kor