"Tulipalo talven päällä."

Kuopus oli ennen Thaimaahan lähtöään viettänyt vain yhden talven Suomessa, senkin neljän kuukauden ikäisenä. Hänellä oli neljän vuoden ikäisenä Suomeen palatessaan talvinen sanasto hieman hakusissa. Nyt puhuttiin nuotiosta kesämökillä lumen keskellä.

Thaimaan luterilaisen kirkon piispa oli vierailulla Suomessa Norjassa opiskelevan tyttärensä kanssa. Muutama päivä vietettiin meidänkin kodissamme. Täältä käsin tehtiin joitain seurakuntavierailuja. Talvinen sää antoi oman lisänsä ja hauskuutensa. Oli ihmeellistä kävellä meren päällä. Sukulaisperhe oli järjestänyt myös hiihtomahdollisuuden. Pihalle oli hiihdetty valmiiksi pieni latu ja päälle oli varattu lämpimät vaatteet. Sitkeys palkittiin. Ensimmäisellä kierroksella sukset lipsuivat ja vaatteet tulivat lumisiksi kaaduttaessa. Toinen kierros jo meni paremmin. Nuotiolla paistettiin makkaraa. Se maistui hyvältä.

On ollut mukava tajuta, että käänteinen eksotiikkakin on olemassa. Meille niin tavalliset pienet asiat saattavat olla ainutlaatuisia toiselle ihmiselle. Thaimaalaisilla näyttää olevan synnynnäinen lahja sopeutua nopeasti kaikenlaisiin tilanteisiin kaikenlaisten ihmisten keskellä. Tilannekomiikan tajuamisessa suomalaiset häviävät reippaasti thaimaalaisille. Ilmankos meidänkin perheemme huumorintaju on lievästi sanoen omituinen. Joskus sitä saa todella hävetä. Sekin naurattaa.

Aaro Honka: Osku ja kumppanit, WSOY, 1946

Isoveljen pikkusisarena kasvaneena lapsuuteni kirjoihin kuuluivat myös reippaat Aaro Hongan kirjat, joista vieläkin  Juanikkaat virtaheposet,  Viakkaat vaeltajat, Riuska ratsupartio ja Pikatoimisto Pamaus tuottavat muistellessa samoja hyviä fiboja kuin silloin muinoin. Lienevätköhän ne menneen ajan eksotiikkaa?

Kiikoinen. Serkkujen jääkelkka. Kuopus vauhdissa.

67%20Kiikoinen%20Marra%20j%C3%A4%C3%A4ke