Kulttuurien kirjo.
Kirjoneuleista mielenkiintoisin.

Oli aina ilo löytää samanlainen ihminen erilaisen kulttuurin lavasteista.

Joulukalenterin neljästoista tavara: Posliininen sinitäpläinen hymyilevä lehmäsokerisiroitin. Lastemme mielestä todella karmaiseva otus, jonka he välillä yrittivät minulta piilottaa. Nyt se taas pääsee pianon päälle. Rakastan lehmiä.

Eräs kodeistamme oli kerrostalossa, jossa oli parisenkymmentä asuntoa. Yli puolet niistä oli japanilaisten perheiden  kotina. Yksi oli burmalaisen, yksi korealaisen ja yksi kiinalaisen perheen koti.

Japanilaiset rakastivat pullan syöntiä. He olivat myös hyvin ahkeraa joukkoa, niin kuin kaikki japanilaiset. Bangkokiin oli perustettu japanilainen leipomo, joka toimitti pullia myös koteihin. Talossamme toimi pullapiiri. Yksi rouvista oli kuukauden kerrallaan pullavastaava. Hän keräsi viikoittaisen pullatilauksen. Pullat toimittiin hänelle, hän pussitti pullat ja hänen kotoaan pullat voi sitten käydä noutamassa. Pullavalikoima oli suuri, ainakin kolmekymmentä erilaista pullaa oli saatavana.

Talon rouvat, minäkin silloin kun vain oli mahdollista, kokoontuivat kerran kuukaudessa päiväkahville tai teelle tai vihreälle teelle, riippuen emännän kansallisuudesta. Meilläkin kuukausikahvi juotiin yhden kerran. Englanti oli yhteinen kielemme ja sitä kaikki eivät ainakaan sujuvasti osanneet. Muistan erään ystävällisen japanilaisrouvan, jonka kielitaito ei ollut kovinkaan kummoinen. Huomasin, että hän meillä istui ja mietti jotain kohteliasta sanottavaa. Sitten se tuli: "Daa joo hasban laiköö sanee?" Onneksi katsoin hänen katseensa suuntaan. Siellä näkyi Esikoisen seinällä oleva iso käärmejuliste täytetyn skorpionin vieressä.  Osasin siis hyvin vastata kieltävästi tuohon kysymykseen: "Does your husband like snakes?"

Muutaman kerran vuodessa järjestettiin kansainväliset nyyttikestit pihalla. Eräästä joulusta muistan iloisen pyöreän japanilaisen joulumuorin punaisine takkeineen ja piippalakkeineen. Ja hiki valui.

Suvielise Nurmi: Katsomuksen kohtaavat, Kirjayhtymä Oy, 1994

Jo toistakymmentä vuotta sitten kirjoitettiin

"Suomen kulttuurinen homogeenisuus on kovaa vauhtia muuttumassa, kun kansainvälisen muuttoliikkeen seurauksena maahamme muuttaa kulttuurisesti ja uskonnollisesti heterogeenisia ihmisryhmiä. Eri alojen työntekijät kohtaavat työssään meille aiemmin tuntemattomien katsomusten edustajia ja tarvitsevat päivittäin tietoa sekä perinteisistä suurista maailmanuskonnoista että erilaisista uususkonnoista."

1999. Thaimaa. Don Muang Church. Suomalais-norjalais-thaimaalais- thai-lahulaista kulttuurien kirjoa ruokapöydässä  jumalanpalveluksen jälkeen.

18%201994%20DMC%20ruokailu%20pieni-norma