Monen valinnan aihe:
Sienet suuhun vie!
Eikä kukaan valita.


Olin poissa kotoa lauantain. Täällä oli kuitenkin silllä aikaa joukko ihmisiä sienikiilto silmissään. Metsään ehtivät Miniä ja Mies kahden lapsenlapsen kanssa. Metsän suuri syksyseikkailu. Esikoinen lupautui sienet perkaamaan. Sitä työtä riitti sopivasti.

Kun tulin myöhään lauantai-iltana kotiin, rouskut oli jo keitetty ja suolatty. Suppilovahverot oli laitettu kuivumaan. Osa lampaankäävästä oli syöty riisin kanssa, sopiva sieni kananmunassa ja korppujauhossa  paneroituna paistettuna pihvinä.

Sunnuntaina jatkoin sienien jatkojalostusta. Tatit paistoin jämäriisin kanssa ja orakkaat kanansuikaleiden kanssa. Kantarelleista tein munakkaan. Osa lopusta lampaankäävästä meni marinoitumaan makeaan etikkaliemeen ja loput laitoin suikaleina kuivumaan.Jokunen tattikin meni vielä kuivattavaksi. Olisin voinut laittaa sientä myös valmiskeittouutuuteen, Kesdan spicy thai tuliseen aasialaiseen keittoon (hyvää tom khaa khaita), mutta se syötiin vain kanansuikaleilla lisättynä. Joku raja sentään sienisyöpöilläkin on.

Nyt miltei kaikki kuivumassa olevat sienet ovat lähes kuivia. Purkitan ne huomenna. Saalis siis kokonaisuudessaan jalostettu. Hyvä me!

Thaimaalainen versio sitä-mitä-on- padasta: Valkosipulin ja sipulin ohella paistetaan kanasuikaleita tai jos niitä ei ole niin possunlihasuikaleita tai jos niitä ei ole niin naudanlihasuikaleita tai jos niitä ei ole niin katkarapuja tai jos niitä ei ole niin kalaa tai jos sitä ei ole niin jotain muuta mahdollisesti näkyvää lihaa (älä kysy, mitä, jos aiot syödä sen) tai jos sitä ei ole niin tofua tai jos sitä ei ole niin jotain muuta. Vihannekseksi joukkoon lisätään kukkakaalia tai jos sitä ei ole niin papuja tai jos niitä ei ole niin lehtikaalia tai jos sitä ei ole niin lootuksenlehtiä tai jos sitä ei ole niin bambua tai jos sitä ei ole niin kesäkurpitsaa tai jos sitä ei ole niin kurpitsaa tai jos sitä ei ole niin jotain muuta vihreää tai jos sitä ei ole niin jotain muuta. Joukkoon laitetaan kalalientä ja/tai soijaa ja sokeria ja sitä mitä halutaan tai jos mitään sellaista ei ole niin jotain muuta. Lähes kaikki vihannes/liha/rapu/kala/tofu-yhdistelmät ovat sallittuja tai sitten ne eivät ole sallittuja, mutta en tiedä mikä, milloin ja miksi, joten sitten syödään jotain muuta. Hyvä he!

 

Jos et tiedä, mitä thaimaalaisen kanssa keskustelisit, aloita ruuasta. Sitä keskustelua et sitten saakaan loppumaan, joten pääset helpolla.

2005. Merikarvia. Merikarvia-lehti 13.1.2005 Thairuokakurssi.

Plus%20223%20merikarvialehti-31-1-2005-A