Pieniä uutisia
Pienistä asioista
Isoista asioista
Ei uutisia ollenkaan?


Minulle päivän lehden hauskin uutinen oli pikku-uutisten joukossa. "Kiinalaisia on kielletty keskustelemasta Pekingin olympialaisiin saapuvien kisaturistien kanssa aroista asioita."  Pekingissä on kuulemma kylttejä, joissa on listoja kielletyistä puheenaiheista. Kiinan omat arat asiat ovat tunnetusti toisenlaisia kuin kisaturistien arat aiheet. Saakohan niistä keskustella?

Thaimaalaisia keskustelukokemuksia Kiinan kieltämistä aroista asioista:

Tulotaso: "Mitä saat palkkaa?" "Mitä maksat vuokraa?" "Mitä maksoit ostamastasi tavarasta?" "Kuinka paljon sait tingityksi?"

Paino: "Olet lihonut." "Olet laihtunut."

Uskonto: " Mitä uskontoa tunnustat?" "Kaikki uskonnot opettavat samaa: Täytyy tehdä hyvää." "Kaikilla ihmisillä täytyy olla uskonto." "Pelkäätkö henkiä?"

Rakkauselämä ja avioliitto: "Oletko naimisissa?" "Onko sinulla thaimaalainen mies?" "Haluatko thaimaalaisen poikaystävän?"


Jäin oikein miettimään, mitä keskusteltavaa Thaimaassa jää jäljelle, jos listatut asiat ovat kiellettyjä. Muistan kyllä, miten Thaimaan television kieliohjelmissa opetettiin myös samojen keskustelunaiheiden välttämistä ulkomaalaisten kanssa. Millaisina nirppanokkina meidät oikein nähdään? Tottahan se tietysti on. Milloin viimeksi kysyit ystävältäsi hänen palkkaansa, painoaan, uskonnollista asennoitumistaan tai rakkausasioitaan?

Vaikeinta minulle vuosien jälkeen on muistaa, miten erikoisena Suomessa pidetään uskonnosta keskustelemista. Negatiiviset mietteet sallitaan, mutta tavalliset ja positiiviset asiat usein vaietaan kuoliaaksi.

2005. Pori. OPKO. Sallittua keskustelua uskosta. Kuva Kimmo Koivunen.

Plus%20170%202005%20Pori%20OPKO%20keskus