Lahjahevosen suuhun
kyllä katsotaan
kaikkialla.

Ihmiset ovat usein ennakkoluuloisempia kuin myöntävät. Kohteliaisuuteen kai kuuluu se, että erilaisenkin hevosen hirnuntaa kuitenkin kestetään.

Joulukalenterin yhdeksästoista esine: Thaimaan ensimmäisenä jouluna Miehen ja Esikoisen kovasta punapuusta yhdessä rautasahalla sahaama ja taltalla kaivertama seimi.

Toinen kotimme oli pienen sivukadun varrella. Pienestä kerrostalostamme vastaavalla talonmiesperheellä oli kaksi lasta, isosisko Nok, joka tarkoittaa lintua ja pikkuveli Nom, joka tarkoittaa maitoa. Nom ja Keskimmäinen olivat kavereita keskenään ja he leikkivät yhdessä joka päivä monta tuntia. Keskimmäinen puhui parempaa thainkieltä kuin muu perhe. Jos kuuli vain hänen äänensä, häntä olisi aivan hyvin voinut pitää thaimaalaisena lapsena.

Kun tuli joulu, Nom ja Keskimmäinen leipoivat yhdessä piparkakkuja kuumassa keittiössämme. Heitä kuumuus ei haitannut. Voitaikinan teko tuossa kuumuudessa oli kyllä mahdotonta, joten joulutorttuja ei siinä asunnossa saatu.

Nomille oli kerrottu suomalaisista karamelleista, suklaasta ja lakritsista, joita lapsemme odottivat innolla joulupaketeista. Odotus palkittiin ja yhdessä paketissa oli Lakritsia. Oi ihanuutta. Nomille jaettiin myös osa herkuista. Olin keittiössä, kun Nom syöksyi paikalle ja alkoi sylkeä suustaan jotain keittiön roskikseen. Hän sylki ja sylki ja sanoi sitten: Huhhhuh. Karamellia tämän piti olla. Kauheaa. Lääkettä tämä on eikä karamellia.

Meitä vain nauratti. Makuasioistahan on turha missään kiistellä.

Vesa Tolvanen ja Mikko Juntunen: Raavaiden miesten kalakeittokirja, Ajatus kirjat, 2005

Kuopus toi kerran tämän kirjan lahjaksi isälleen. Kirja esittelee itsensä: "Kala on rehellisesti sanottuna äijäruokaa, eikä tämä ole mikään terveystuputuskirja." Kirjassa on myös "mukavia pohjia pöytäkeskusteluun" sekä "ruuantekoruokia", joista mainittakoon Pikabanaanisuklaakakku:

"Kuori pari ruskeapilkkuista, kunnolla kypsää banaania. Tilsi banaanit haarukalla. Kostuta kakkupohja sokerimaidolla. Levitä banaanimössö kakkupohjalle. Kumoa päälle suklaavanukaspurkki ja levitä. Pikabanaanisuklaakakun henkeen ei koristelu kuulu. Se on syötävä heti."

1981 Bangkok. Koti 2. Keskimmäinen ja thaiystävä Nom piparkakkutalkoissa.

13%201981%20Mirkka%20ja%20Nom%20Piparit%