Veden olomuodot
Jää, vesi ja höyry
Hevosen olomuodot
Varsa, ori ja tamma?
Eilen ja tänään olen mielessäni pyöritellyt suomen, englannin ja thainkielistä avioliittosanastoa. Tulkkaajana joutuu usein miettimään asioita tarkemmin kuin tavallisesti. Ei riitä, että kääntäessään valitsee vain ensimmäisen mieleen tulevan käännöksen. On pyrittävä löytämään se sana tai usein ne sanat, jotka ilmaisevat mahdollisimman selvästi oikean merkityksen. En ole virallinen kielenkääntäjä ja teen sen hyvin selväksi, jos minua tarvitaan avuksi. Thaikielen taidoistani minulla on näytettävänä vain thaimaalaisen peruskoulun neljännen luokan tasoinen Thaimaan valtion kielitutkinto, joka aikoinaan antoi pätevyyden yksityiskoulun opettajaksi. Nykyisin tuohon tutkintoon vaaditaan ainakin kuudennen luokan tasoa vastaava kielitaito.
Muistan hyvin, kuinka vaikeaa oli lapsena tajuta, että kaikilla sanoilla ei ollut toisessa kielessä suoraa täydellistä vastinetta. Se ärsytti. Olin oppinut, että ”hevonen är häst, pappi är präst, suola är salt, mallas är malt, kylmä är kallt, kaikki är allt.” Todellisuudessa hevosia löytyikin moneen lähtöön eivätkä papitkaan olleet vain prästejä. Suoran käännöksen mahdollisuus olisi varmaan matemaatikolle ollut helpompi ratkaisu. Vieläkin huomaan toivovani maailmaa selkeämmäksi ja suoraviivaisemmaksi.
Kansainvälisissä avioliitoissa on hyvä olla tarkkana kaikessa paperisodassa. On otettava huomioon myös se, minkä maan lakien mukaan toimitaan ja miten toisen maan lait asioihin suhtautuvat. Olen nyt tutkinut netistä erilaisia käytäntöjä ja oppinut vaikkapa sen, että Thaimaassa näköjään avioliiton solmimisen jälkeinen avioehto ei vastaa ennen avioliittoa tehtyä sopimusta. Muistan aikoinaan ihmetelleeni Thaimaassa myös sitä, kuka (ja millaisin ehdoin) sai ostaa siellä kiinteää omaisuutta. Kaksoiskansalaisuuden mahdollisuus on edelleen muuttanut joitain käytäntöjä.
Joka tapauksessa toivon sydämeni pohjasta, että myös monikulttuurisille avioliitoille annetaan mahdollisuus kasvaa onnellisiksi liitoiksi. On ollut upeaa huomata, miten monissa tapauksissa sukulaiset ovat omalla tavallaan ja omalla tahollaan pystyneet tasoittamaan tällaisten parien tietä. Rakkaus voi olla sininen tai vaikkapa orkidean värinen. Samasta asiasta on kuitenkin aina kyse.
1965. Merikarvia. Isännille hevonen ei ole koskaan vain häst. Appiukko ja Liimu.
Kommentit