Valtakieli
Vallan kieli
Kielivalta?
Kieliriita?

Valtakielen puhujat pitävät yleensä vallan tarkkaan omanaan. Yllättävän usein valtakieli on itse asiassa vähemmistön kieli.

Olemme turtuneet yhteiskunnassamme ja demokratiassamme ajatukseen enemmistön vallasta ja vähemmistön häviöstä. Enemmistöpäätös. Määräenemmistöpäätös. Vaalikynnys. Kielikynnys. Sitten on vielä niitä päätöksiä, joissa suurista puheista huolimatta uskotaan, että enemmistöä ei oikeastaan voidakaan kuunnella, koska siihen voidaan liian helposti vaikuttaa. Kansanvallan kielipeli.

Jos me Suomessa emme opi huolehtimaan omista vähemmistöistämme, miten voimme samalla olettaa, että me, pieni vähemmistö Euroopassa, saisimme siellä  tulevaisuudessa asiallisen kohtelun.

Kielikoulu Thaimaassa. Kurssi ihmisestä ja ihmisistä. Kesti kauan tajuta, että kielitaito, etenkin oikeiden käsitteiden oikea ilmaisu, ratkaisisi sen, millaisena ihmistä pidettiin. Katukieli, kohtelias kieli, virkamieskieli, kuninkaan kieli. Oli opittava oikea sana oikeaan paikkaan. Käsittämättömältä tuntui myös opettajien alentuva asenne opppilaihin. Vanhanaikaiset käsitykset Suuresta Valkoisesta Opettajasta karsiutuvat kyllä kaikkien kielikoulujen ensimmäisenä päivänä.

Tämän viikon alussa Aamu-TV:n maahanmuuttajia käsittelevien aiheiden ensimmäisenä aamuna puhuttiin kielestä ja kotoutumisesta.  Olen tavannut Väestöliiton monikulttuurisuustyön edustajan Mina Zandkarimin eräässä seminaarissa. Hänenlaisiaan uussuomalaisia kulttuuritulkkeja tarvitsemme oppimaan asioita myös itsestämme.

Thaimaassa luulin vielä vilpittömästi, että Suomessa ilman muuta ollaan kielellisesti tasa-arvoisia. Olen joutunut tajuamaan, että meilläkin toimii kielivalta suuressa osassa yhteiskuntaa. Monet yhteiskunnan yksiköt ovat eriyttäneet kieltään niin, että ulkopuoliset eivät helposti pysy mukana. Selkokieltä tarvittaisiin vaikkapa jokaiseen KELAn paperiin. Itse asiassa kauhulla odotan aikaa, jolloin henkilökohtainen asiakaspalvelu tästäkin vielä yhteiskunnassamme huononee. Kuka täällä puhuu pienen ihmisen puolesta?

Millä nimellä kutsutaan yhteiskunnan Kaanaan kieltä?

2007. Pori. Tulkkina Väestöliiton seminaarissa :Plus%2076%202007%20Mina%20Zandkarimi%20A

Plus%2076%202007%20Mina%20Zandkarimi%20B