Samanlainen erilainen,
erilainen samanlainen.

Väitän, että sisältä ollaan samanlaisia koko porukka.

Pakolaisleiri Koillis-Thaimaassa 1979. Idästä vyöryi pakolaisia suuret määrät, monilla takana monivuotinen elämän epävarmuus. Maailmanpolitiikka näytti taas kerran rumat kasvonsa. Monia huonokuntoisia ihmisiä oli teltoissa. Erilaisia avustusjärjestöjä oli auttamassa.

Osa Thaimaahan suunnitelluista erimaalaisista lähetystyöntekijöistäkin keskeytti kielikoulunsa ja lähti auttamaan, jotkut kävivät leireillä vain muutaman kerran. Suomalainen pappismies lähti myös mukaan. Leirillä hänet vietiin pienen majan luo, jossa oli risti katolla. Pakolaisten joukossa oli pappi, joka halusi tavata Thaimaahan tulleen lähetystyöntekijän. Pakolaispappi kysyi suomalaispapin nimeä ja osoitetta. Hän sanoi:

"Minä en tarvitse sinulta apua. Minä vain haluan rukoilla puolestasi. Jumala on johtanut meidät tähän maahan. Raamatussa käsketään tehdä kaikkensa sen maan puolesta, minne Jumala on vienyt. Sinä olet tässä maassa tuomassa evankeliumin sanomaa thaimaalaisille. Se on parasta, mitä tiedän. Meillä täällä nyt on aikaa rukoilla."

Emme tiedä, mitä tuolle pakolaispapille tapahtui. Mitään pyyntökirjettä ei todella tullut myöhemminkään. Jumalan valtakunnan matematiikassa on omituinen logiikka. Sillä, jolla ei ole mitään, on paljon annettavaa sille, jolla pitäisi olla kaikki, mutta ei kuitenkaan ole.

Miten meistä tuli kansanedustajia?, toim. Markus Aaltonen,  Veterator Oy, 2007.

Kirjaston uutuushyllystä lähtee usein mukaan kaikenlaista. Veteraanikansanedustajista yksi kirjoitti tarinassan näin: "Näin joskus aikuisena muropaketin, jonka selkäpuolella oli avaruuspeli lapsille. "Kohtaat muukalaisen. Onnistut tuhoamaan sen. Saat ylimääräisen heiton." Hetki pahoinvointia. Mitä meille tapahtuu? Minne päin olemme menossa? Murrosiästä lähtien olen ihmetellyt, mitä pienille kivoille pojille yleensä tapahtuu. Eivätkä naisetkaan ole aina niin kivoja kuin pienet tytöt. Muistakaa Maggieta. Miksi paketissa ei lukenut: "Opettelet muukalaisen kieltä ja saat viisikymmentä huikeaa heittoa?""

1979. Thaimaa. Vierailu pakolaisleirillä

1979%20Pakolaisleiri%20SaKao-normal.jpg