Amerika?
Juroop
Angkrit?
Juroop nya
Saviiden?
Klaiklai

 

Alkuvuosina taksikuskien kanssa jutellessa yritettiin paikallistaa Suomea. Lopuksi yleensä päädyttiin siihen, että jostain Pohjois-Euroopasta läheltä Ruotsia se Finlään löytyy. Joka tapauksessa käytiin keskustelua myös siitä, että kaikki ulkomaalaiset eivät puhukaan samaa ulkomaalaisten kieltä, pasaa farang. Se meni usein jo yli ymmärryksen.

Yksi suuri tunnustus sentään suomalaisuuden ylivallasta löytyi eräästä thainkielisestä Aasian kartasta. Ostimme sen ja teimme siitä seinätaulun, jota tietysti näytimme norjalaisille työtovereillemme. Kartta oli kuvattu niin, että Aasia oli keskellä ja Eurooppa pienempänä vasemmalla ylhäällä. Suomen kohdalla kartassa luki isolla FINLAND ja Ruotsin ja Norjan kohdalla luki pienellä vain skandinavia. Hakkaa päälle Suomen poika. Vaasan veri ei vapise viikingien edessä.

Thaimaassa oli pitkään absoluuttinen monarkia, jolloin valta oli yksinomaan kuninkaalla. Viime vuosisadan alkupuolella Ranska tuli suosituksi ulkomaiseksi opiskelupaikaksi. Sinne saatiin myös stipendejä. Ranskassa opiskelleet saivat opiskelunsa ohella myös demokraattisia vaikutteita. Suureksi osaksi siellä opiskelleiden nuorten miesten vaikutuksesta vuonna1932 tapahtunut veretön vallankumous muutti Thaimaan perustuslailliseksi monarkiaksi.

Thaimaan poliittisessa historiassa on sen jälkeenkin ollut jatkuvaa liikehdintää erilaisista diktatuureista erilaisiin perustuslaillisiin järjestelmiin. Ranskan vallankumouksen aatteet Vapaus, Veljeys ja Tasa-arvo on puettu milloin mihinkin kaapuun. Demokratiaa on niin monenlaista.

Thaimaassa ainakin yksi sana vielä muistuttaa ranskalaisista.  Sana Farang, ulkomaalainen, on edelleen käytössä. Kun liikkuu paikoissa, joissa ulkomaalaisia ei joka päivä nähdä, mukana kulkee ketjuviesti ihmiseltä toiselle: Farang Farang Farang.

Suomen työ- ja elinkeinoministeriön sivuilla on nykyisin saatavana tietoa Suomesta monilla kielillä, myös thain kielellä:

THAI - ประเทศฟินแลนด์ยินดีตอ้ นรับ (Digiopas)

PDF-opas: ประเทศฟินแลนด์ยินดีตอ้ นรับ (pdf) (9.5 MB)

Pikkuesite: ประเทศฟินแลนด์ยินดีตอ้ นรับ (pdf) (484.4 KB)