Randomize
Elä satunnaiselämää 

Jo nettielämäni alussa innostuin hakukoneista. Siihen aikaan oli vara valita. Bangkokissa vietin toisenkin illan napsauttelemalla hakuja. Seurasin erityisesti tiettyjen kolmoishermokipuja koskevien vertaiskotisivujen valmistelua. Oli uusi asia saada pientenkin vähemmistöjen ääni kuulumaan ja tietoa leviämään ympäri maailmaa.

Jo alkuvaiheissa kiinnostuin erilaisia linkkejä tarjoavista sivuista. Olin vielä Suomeen palatessamme sen verran tietoinen nettimaailman tiedonhauista, että pystyin myös työssäni tapaamia ihmisiä neuvomaan oikeaan paikkaan. Erityisesti muistan, miten suosittelin Ihmisoikeuksien Julistuksen etsimistä netistä. Pidin ja pidän vieläkin sitä tärkeänä kaikille, jotka ottavat kantaa  ihmisten erilaisiin oikeuksiin tavalla tai toisella.

Blogisti Maalainen pitää yllä Oppitoria  jossa on ylen määrin mainioita ja tärkeitä linkkiehdotuksia. Suosittelen.

Tänään Oppitorilla mainittiin Wikipedian random-nappi, satunnaisen artikkelin löytäminen.  Päätin alkaa aamuni satunnaisesti:

1. Saksan Grand Prix 1965. Opin mm  sen, että Frank Gardnerilta meni heti alussa vaihdelaatikko, eikä hän päässyt etenemään yhtään kierrosta.

2. 1333. Opin mm  sen, että  19.7.1333 tapahtui Halidon Hillin taistelu.

3. Sinimustat. Opin mm sen, että  Sisäministeriö kielsi 23.1.1936 Sinimustien toiminnan.

Olisinko tullut toimeen ilman näitä tietoja? Kyllä. Sen kuitenkin tajusin, että nämä tiedot olivat jollekin olleet niin tärkeitä, että hän oli halunnut liittää ne julkiseen verkkoon ja mahdollistaa ne näin jokamiehelle ja -naiselle.

Jatkoin satunnaista elämääni. Valitsin satunnaisen Thaimaan kuvan esillä olevista kuvistani. Kuvaksi valikoitui puuta kiipeävä lisko, Seurasin sitä jo sen vilistäessä maalla ruohikossa. Silloin se oli sininen. Puuta ylös kiivetessään se vähän kerrassaan muuttui sinisestä ruskeaksi.

Plus%20633A%20kameleontti%20maassa.jpg

Toisen kuvan valinta ei enää ollut satunnainen. Halusin tarkistaa, kuinka paljon liskon  väri oli muuttunut kiipeämisen aikana. Sellainenkin kuva löytyy kirjoituksessa +177 Kameleontti kontekstissa.