Oma ja soma koti
Sinisiä vuokkoja ja haikeittoa
Muistojen suloista sekamelskaa

Kevääseen minulla liittyy pupu, joka oli päättänyt etsiä itselleen ihan oman, soman ja pupulle sopivan kodin. Sammakot, murmelit ja punarinnat lauloivat keväästä ja pupu loikki pitkin teitä ja poikin, kunnes löysi sen oman kotinsa. Kevätpä kevät.

Kevättä ja sen etenemistä olen nyt  seurannut blogeissa ensimmäistä kertaa. Lumiraja liikkuu täälläkin. Jäiden lähdön elää moneen kertaan. Sinivuokkoja nousee pitkin Suomea. Krookukset kukkivat

Omaan kevääseeni olen astunut varoen. Edelleen vaikuttavat ne monet vuodet maassa, jossa vuodenaikojen rytmi ei noudattanut totuttua. Tässä Suomen keväässä on minulle kaikkea vähän liikaa.  Tunnen itseni riittämättömäksi. Pitäisi osaa tuntea oikein. Pitäisi ja pitäisi.

"Toukokuun alussa Bangkokissa satoi. Vuorokauden sademäärä on 371 mm. Juuri sinä päivänä Mies ja Esikoinen lähtivät Burmaan. Onneksi lähetyksen korkein auto pystyi uimaan läpi jokien ja järvien, joita moottoritie ja muut kadut muodostivat. Muita kulkuneuvoja olivat pienet soutuveneet, linja- ja kuorma-autot, surffilaudat (ihan totta), ja polkupyöräkärryt, joihin oli asetettu lautoja istuimiksi.

Oma katumme oli tietysti tulvassa: Se ei ollut ihme, sillä jo pienemmässäkin sateessa se muuttuu joeksi. Tällä kerralla vain tämä joki syveni suuta kohti tavoistaan poiketen.

Ensimmäisen päivän olin Kuopuksen ja Keskimmäisen kanssa "motissa" kotona, kun ei luonto antanut periksi lähteä kahlaamaan mustaan kuraveteen. Tulva johtuu siitä, että viemärit eivät vedä vaan vesi nousee viemäriaukoista maan pinnalle.

Jääkaapissa oli pala hainlihaa, jota lasten innoittamana olimme ostaneet kalasoppakalaksi. Siitä saimmekin tulva-ajan kalakeiton. Kaapissa oli myös valmista suklaakakkuainesta. Sen päivän söimme siis haisoppaa ja suklaakakkua. Seuraavana päivänä kahlasin jo torille. Olin varautunut Miehen isovartisilla saappailla, mutta jo puolessavälissä vesi solisi suusta sisään.

Kaduilla lapset uivat riemuissaan, joku kalasti haavilla pikkukaloja. Joku sai saaliikseen naapurien kalalammikoista karanneita paistikalojakin.

Jollakin tavalla tulviinkin on jo selvästi tottunut. Tulvassa ihmisten tasa-arvoisuus lisääntyy."

Tällaisen kirjeen lähetin vuosia sitten. Tuo kotimme oli ihan keskellä Bangkokia. Se siitä thaimaalaisesta keväästä. On tämä Suomen kevät ehkä kuitenkin mieluisampi.

Utsjoki. (Kuva Simo Nieminen)

Plus%2098%20Utsjoki%20rajalla.jpg