Leikkimieli.
Iloinen mieli.

Jouluna toiset iloitsevat, toiset ahdistuvat. On paljon joko-tahi-ihmisiä.

Elämä ei ole joko-tahi. Elämä on sekä-että.

Joulukalenterin kahdeskymmenestoinen esine: Keskimmäisen isälleen etukäteislahjaksi tänä vuonna antama musta likainen haiseva vastaanharottava lammas.

Meidän perheessämme on leikitty joulupukkileikkiä Esikoisen ensimmäisestä joulusta asti. Joulupukkileikki oli mukava leikki. Alussa käytiin yhdessä pukemassa joulupukki ja katsottiin, että isähän se sinne joulupukin vaatteisiin pukeutui. Sitten tultiin odottamaan joulupukin tuloa. Se oli aina yhtä jännittävää.

Joulupukille laulettiin ja joskus hänen kanssaan leikittiin piirileikkiä. Jossain Bangkokin kodissa mahduttiin pyörimään piiriä pikkukuusen ympärillä. Oli jännittävää, kun joulupukki aina kysyi, että oliko kilttejä lapsia. Niin kuului siinä leikissä kysyä. Sitten pukki jakoi lahjat siitä pussista, johon jokainen oli voinut omia lahjojaan lisätä. Siihen joulupukkiin oli kaikkien helppo uskoa.

Kun lapset kasvoivat, joulupukki alkoi saada apulaisia. Yleensä tontun nimi oli Katriina, koska se oli molempien tyttöjen toinen nimi. Joskus haluttiin vaihtelua ja vierailulle saapuikin joulumuori tonttuineen. Ja taas välillä pukkikin nuortui. Joskus pukki ei ehtinyt, vaan tonttu Katriina hoiti hommat. Useimmiten yhdessä jaettiin joulupukkivuorot etukäteen.

Kuopukselta meni eräänä jouluna usko meidän joulupukkiimme. Hän sanoi, että kai sentään on olemassa oikeakin joulupukki, vaikka meillä oli tämmöinen tuttujuttupukki. Kavereille kun välillä ehti se oikea pukkikin. Kuulemma.

Thaimaan joulupukki tuli aina viimeisen matkan vesipuhvelilla. En muista, oliko se myös lentävä vesipuhveli. Saattoi olla, ainakin joskus.

Esikoinen leikki Kuopuksen kanssa pienenä myös Karhu/Pupu leikkiä. Kun Esikoinen oli karhu, Kuopus lähti karkuun. Kun Esikoinen oli pupu, pupua mentiin silittämään. Leikki on lasten työtä. Joulunakin.

Mauri Kunnas: Koiramäen joulukirkko. Otava 1997 (uusi versio 2006).

Tämä kirja oli Mauri Kunnaksen kunnianosoitus Tyrvään Pyhän Olavin kirkolle. Sen tuotto lahjoitettiin poltetun kirkon uudelleen rakentamiseen. Olen käynyt tuossa uusitussa kirkossa ja odotan mielenkiinnolla siihen tulevia uusia maalauksia.

Minulle kaikki joulussa ei ole leikkiä. Uskon Joulun Lapseen. Oikeasti.

1976. Lokalahti. Porin mummon viimeinen joulu.

10%201976%20Lokalahti%20mummo%20ja%20lap