Suku.
Paras ja pahin.

Tarkkampuja Abraham (sotilasnimeltään Ilmi, myöhemmin Lankinen) Viipurin pataljoonasta ja piika Maria (Hakkarainen) menivät naimisiin Antreassa. Renki Abraham (Tilli) ja talollisen tytär Maria (Kulha) menivät naimisiin Viipurin maalaiskunnassa. Ensimmäinen pariskunta sai Matti-pojan ja jälkimmäinen Sofia-tytön 1860-luvulla. Isovanhempani Matti ja Sofia löysivät toisensa. Näistä geeneistä minä ja serkkuni olemme saaneet osamme. Samoja vahvuuksia ja heikkouksia samoista syistä.  

Toistakymmentä serkkua pääsi mukaan yhden serkun hautajaisiin viime viikolla. Hymyä kyyneleiden takana niin kuin kunnon karjalaisissa hautajaisissa kuuluukin olla. Kaikilla oli rakkaita muistoja luotamme  poistuneesta. Yhteiset suvun muistot. Yhteiset juuret. Kaikki me vielä muistimme Sofia-mummon, mutta vain muutama serkku oli syntynyt ennen isoisämme Matin kuolemaa.

Emme loppujen lopuksikaan olleet täysin varmoja thaimaalaisten tuttujemme sukulaissuhteista. Serkkuja ja sisaruksia kutsuttiin samalla sanalla, samoin lapsenlapsia ja sisarusten lapsia. Suku hoiti perinteisesti sosiaaliturvan. Se, jolla oli annettavaa, antoi sukulaisilleen ja oli vastaavasti oikeutettu saamaan apua tarvitessaan. Joidenkin tuttujemme isillä oli useita lapsia useista vaimoista. Toiset vaimot olivat virallisempia kuin toiset. Jos suvun turvaa ei ollut, tilanne oli hankala.

Jo vuosia Thaimaan politiikka on suosinut kaksilapsisia perheitä. Sterilisaatiot ovat yleisiä. Kuopuksen syntyessä jouduin usein selvittelemään suomalaista sosiaalipolitiikkaa, joka ei painosta sterilisaatioon kahden lapsen jälkeen. Koskaan Suomessa minulta ei vastaavia asioita kysytty. Yksityisyys Thaimaassa ei ollut samoissa rajoissa kuin Suomessa.

Hautajaismatkalla sain omilta serkuiltani taas paljon lämpöä. Se tuntui hyvältä ja liikutti minua suuresti.  Harvoin tavatessamme ja eri suuntiin kasvaneinakin meillä on yhteinen pohja. Kiitos Matti ja Sofia.

Sofia-mummo Meeri-tyttärensä (Maria Sofia) ja Siiri-miniänsä kanssa, taustalla kuvassa myös isoisäni Matti.  Kuva Jalmari Lankinen.

Siiri%2C%20Meeri%20ja%20Sofia-mummopieni