Mikä mikätin?
Mikä milloinkin.
Kussa kulloinkin.

Mikätin on tavallinen tarvike. Joskus se on jonkun turhake. Useammin se on jonkun hyödyke.  Mikätin on tarvike silloin, kun sitä tarvitaan ja osataan käyttää.  Se on tavallinen esine, kun se tunnistetaan. Jos huvittimia on olemassa, mikätin ainakin on sellainen. Mikätin ei ole enää mikätin, kun sille on löytynyt oikea nimi.

Mikättimistä on tänä vuonna ilmestynyt suomeksi kirjakin. En ole sitä vielä nähnyt. Asian harrastajia löytyy ympäri maailmaa.

Vieraassa maassa asuva toteaa, että maailma on täynnä mikättimiä. Joka päivälle riittää omat mikättimensä, esineet, joista ei voi tietää niiden käyttötarkoitusta. Jokainen kulttuuri keksii omia arkielämää helpottavia työkaluja ja sen kyllä huomaa.

Leirivierailuilla olen jo vuosikausia leikkinyt ja leikittänyt mikättimillä. Vaikka tuon sanan opin vasta muutama vuosi sitten, sen käsite on kyllä tullut tutuksi jo paljon aikaisemmin. Englanninkielinen vastike mikättimelle on wotsit tai whatsit.

Leirien rastiradan yhdelle rastille olen valinnut omista esineistämme jo meille tutuksi tulleita thaimaalaisia käyttöesineitä. Leiriläisten tehtävänä on ollut miettiä missä ja miten niitä käytetään. Olen samalla kertonut, kuinka tyhmäksi ulkomaalainen voi tuntea itsensä oudoissa oloissa, kun ei ymmärrä, mitä milläkin tarkoitetaan. Mikättimien keskellä luulot omasta viisaudesta kyllä nopeasti häviävät.

Mikättiminä ovat leireillä toimineet mm banaanitertun irrotusveitsi, kumipuun viiltoveitsi, durianhedelmän halkaisuveitsi, mangojen poiminnassa käytettävä varrellinen rottinkikori, kerrosastia pinto, pyykinpesussa käytettävä harja, koulupuku ja koululaisen vesipullo.

Tänään minut on kutsuttu puhumaan paikallisten Marttojen kokoontumiseen. Sinne tulee mukaan ainakin kookospähkinän ulkokuoresta tehty linnunpönttö ja sisäkuoresta tehty malja sekä kauha, bambusta muotoiltu kukkamaljakko, santelipuusta tehtyä talkkia ja tiikeribalsamin thaimaalaista versiota apinabalsamia..

2005 Pori. Mikättimiä OPKOn opiskelijaillassa. Kuva Kimmo Kosonen

Plus%2067%20Mik%C3%A4ttimi%C3%A4%20pieni