Pekkako oli Kalamies?
Kenties

 

Katselimme tänään Keskimmäisen kanssa Jaakko Löytystä kertovan televisiodokumentin. Olin nähnyt sen jo aikaisemminkin, mutta tänään se tuntui yhä tuoreen ajankohtaiselta. Nyt Keskimmäinen kuunteluttaa minulla Löytyn Omakuva - CD:tä. Siinä tärkeitä lauluja ovat Toivo-nimisen miehen pojanpoika sekä Helsinki-Dakar. Kai meillä monella muullakin maailmanmatkaajalla sielu on jäänyt seilaamaan, vaikka kotiin on löydettykin.

Olin 1970-luvun puolessa välissä vuoden Vehmaan kunnan kokeiluperuskoulun musiikinopettajana. Yhdeksännellä luokalla musiikki ja kuvaamataito olivat valinnaisaineita ja jostain syystä musiikkitunneille oli valikoitunut monen nuoren miehen joukko, ehkä ei pelkästään musiikillisista syistä. Luokan kaksi kilttiä mukavaa tyttöä saivat heiltä ystävällistä erityiskohtelua. Mikäpäs siinä. Hauskaa oli ja siitä selvittiin.

Nuoret olivat olleet edellisenä kesänä rippikoulussa ja heidän valistunut nuorisotyönohjaajansa oli löytänyt Jaakko Löytyn uudet laulut. Musiikkituntien suosituinta ja pyydetyintä aineistoa olikin Löytyn Kala-Pekka. Pekka oli kalamies vuoden aikana monta kertaa. Jokainen sen varmaan ties.


Musiikinopettajan aineistoista löysin Vehmaalla erään Jaakko Löytyn levyn, jota en ole sen jälkeen missään nähnyt. Aloin jo epäillä muistiani, koska kukaan muu ei tuollaista levyä muistanut. Vasta googlen avulla varmistui, että Suomen kristillinen koululaiskeskus on todella julkaissut vuonna 1975 Jaakko Löytyn laulaman 45 kierroksen singlelevyn Taivaan Isän kämmenellä / Suomessa hiippaillaan. Ylen arkisto ei vieläkään näytä tuntevan noiden laulujen sanoittajaa eikä säveltäjää.

Pari vuotta meidän jälkeemme Suomesta Thaimaahan tullut lähetystyöntekijäpari opetti meille uuden Löytyn laulun Tilkkutäkki. Se oli julkaistu juuri Thaimaahan lähtömme aikaan. Thaimaassa sopikin hyvin laulaa:  "On sängyn päälle levitetty tilkkutäkki suuri, Nuo monenlaiset kauniit värit yhteen sopii juuri. Hei hallelujaa, una sancta, yksi pyhä yhteinen."

 

Weisaaja Jaakko Löytystä olisi monta muutakin muistoa. Ehkä tämä riittää tänään.

1980. Nepal.Pokhara. Esikoinenkin oli kalamies.

Plus%20151%201980%20Nepal%20Jakke%20%20o