Avaruusaluksia ja siankorvia

I love you three

Nörtit tapaavat netissä, iästä riippumatta. Nettitaitoni hankin aikoinaan suureksi osaksi Esikoisen avulla. Minä olin Thaimaassa ja hän Suomessa. Saahan muna olla viisaampi kuin kana?

Olen säilyttänyt alkuvuosien sähköposteja.  Esikoinen seurasi silloisen opiskeluyhteisönsä kanssa tiiviisti venäläisjohtoisessa yhteistyöprojektissa kehitetyn Mars 96– luotaimen laukaisua 16.11.1996. Alus ei koskaan päässyt Marsiin vaan tuhoutui jo muutaman tunnin kuluttua laukaisusta.  Seuraavassa kirjeenvaihtoa tasan kaksitoista vuotta sitten, 22.11.1996.

Nörttiäiti: ”Ihan pakko laittaa pikaviesti. Ihan hassu juttu juuri äsken. Minulla on täällä kesken Civilization- peli, jota aina silloin tällöin pelaan muutaman vuoden eteenpäin. Olen kai joku jenkki muistaakseni. Russia lähetti raketin, hyvän ja komean. Äsken taas pelasin muutaman vuoden ja uhmapäissäni valloitinkin Moskovan ja sitten tuli viesti: ”Russian spaceship returned to the earth”.

Jos olisi joku nettipeli, niin voisin ajatella, että joku oli pahuuttaan laittanut peliin ajankohtaisen osuuden, mutta kyllä näinkin ajoitus oli mahtava. Minä en vielä koskaan ole huomannut näitä maahantömähdyksiä.”

Nörttipoika: ”Olet tainnut pelata hiukan liikaa sitä Civilizationia tai jotain… ”

Nörttiäiti: ”Toinen juttu, joka on tosi, vaikkei ehkä täysin uskottava: Voisitko raahata siankorvia Thaimaahan. Eli Kaisaniemen metroasemalla olevassa eläintarvikekaupassa oli kesällä Lurpan mielestä mahtavan upean makuisia, vissiin grillattuja ja kuivattuja ja silleen siankorvia. Ne olivat aika hintavia, me tuotiin kymmenen, mutta voisit tuoda parikymmentä Lurpan joululahjaksi. Täällä olevat siankorvat menevät kalliilla hinnalla kiinalaispöytiin erityisherkuksi. Jos siis luonto antaa periksi raahata siankorvia ympäri maailmaa.”

Nörttipoika: ”Onneksi en ole ainoa, jolla stressaa…”

Tämä juttu on sikälikin tänään ajankohtainen, koska eilisissä uutisissa kerrottiin, miten tänä vuonna Marsiin laskeutuneen avaruusluotaimen löytämän jään arvellaan olevan 200 miljoonan vuoden ikäistä. Siankorvista uutiset eivät kertoneet mitään.

civilization.jpg