Myyty morsian
Ostettu vaimo
Totuus vai näköharha

Onko vaimo ostettu vaimo silloin, kun aviomies on antanut rahaa vaimon vanhemmille?

Kaksi nuorta oli menossa naimisiin. Molemmat olivat sukunsa ensimmäisiä kristittyjä. Häät päätettiin pitää kirkolla. Ruoka valmistettaisiin ja kirkko koristeltaisiin talkoilla. Puhujiksi pyydettiin thaimaalaisia, suomalaisia ja norjalaisia ystäviä. Minut pyydettiin häämarssin soittajaksi.

Ongelmaksi muodostui se, että tytön vanhemmat pyysivät sulhaselta todella suurta morsiuslahjaa. Asiaan varmasti vaikutti se, että sulhanen oli liikuntavammainen ja liikkui pyörätuolin avulla.

Seurakuntalaiset liittoutuivat yhteen. Häät päätettiin järjestää. Rahatkin jostain löytyisivät. Morsiamen vanhemmat päättivät boikotoida vihkimistilaisuutta. Morsiamen isä ei tullut luovuttamaan tytärtään. Seurakunnan nuorista aikuisista miehistä yksi, eläinlääketieteen opiskelija, otti morsiamen luovuttajan roolin. Kaunis morsian. Komea sulhanen. Rakkautta kirkon täydeltä. Paljon ihmisiä. Pihalla juhlava ruokapöytä. Hauskaa ohjelmaa. Paljon musiikkia. Vaaleanpunaisissa kirjekuorissa lähetetyt hääkutsut vaihdettiin seteleihin ja palautettiin häälahjoina lahjapöydälle thaimaalaiseen tapaan.

Seuraavana aamuna tapasin päätoimiston sihteerin, joka oli ollut yksi järjestelytalkoiden päävastaavista. Hänen vastuullaan oli ollut myös rahalahjakirjekuorien vastaanottaminen ja kirjaaminen. Aamulla heti tavatessamme sihteeri hymyili leveästi ja sanoi: "Kiitos Herralle. Kaikki rahat saatiin." Morsiusmaksu siis hoidettu.

Tavallisen thaimaalaisen käytännön mukaan sulhasen tehtävänä on antaa melkoinen rahasumma ennen vihkimistä morsiamen vanhemmille. Joissain tapauksissa vanhemmat antavat tuon lahjan takaisin uudelle perheelle jo heti häiden jälkeen. Joskus vanhemmat pitävät rahan säästössä jonkinlaisena takuumaksuna tytärtään varten mahdollisessa avioerotapauksessa. Usein vanhemmat käyttävät rahan itse, korjaavat taloaan tai ostavat tarpeellista tavaraa. Sulhasen varallisuutta ja sinnikkyyttä koetellaann tämänkin avulla. Löytyvätkö rahat? Arvostetaanko tytärtä? Tämän asian jo moni suomalainenkin mies on oppinut haettuaan Thaimaasta itselleen vaimon.

Lopuksi on ihan pakko kertoa, että avioparin elämä jatkui ihan hyvin. Sukukin oppi rakastamaan vävyään.  Myöhemmin tämä aviomies voitti Thaimaan televisiossa laulukilpailun omalla laulullaan. Tuli siis ulkoistakin kunniaa.

2013. Hääkimppu

Plus%2051%20H%C3%A4%C3%A4kimppu.jpg