Sotaa ja tuhoa?
Rauhaa ja sovitusta?

Kun olin lapsi, minä kuuntelin ja katsoin kuin lapsi, minulla oli lapsen mieli ja lapsen ajatukset. Kuulin tarinoita sodasta ja pommituksista. Näin kuvia hajonneista kirkoista. Tiesin, että sitä sotaa ei enää ollut. Ymmärsin, että jossain muualla sodittiin. Aina soditaan, sanoi isä.

3.2.1940. Viipurin tuomiokirkko. 1999 Serkkuretki Viipuriin. Vaeltelua ja nähtävyyksiä. Tuomiokirkon paikalla ei-mitään.

Viipurista ennen sotia otetut valokuvat ovat tallentaneet menneitä historian hetkiä. Niiden avulla on tehty pienoismalleja ja nyt myöhemmin virtuaalimalleja. Serkkuni Juha Lankinen on eräs Viipurin asiantuntija. Hänen kuva-arkistossaan on myös enoni ottamia kuvia. Ne säilyivät taulujen väliin pakattuina, kunnes niiden aika tuli tulla sieltä esiin.

14.11.1940. Coventryn katedraadi. 1979 Kielikoulun vapaapäivä. Retki Birminghaminsta Coventryyn.  Anglikaaninen jumalanpalvelus modernissa katedraalissa. Pystykahvit kirkon takapenkissä jumalanpalveluksen jälkeen.

Pommituksissa tuhoutuneen katedraalin rauniot ovat osa modernia katedraalia.  Pommituksen jälkeen tuhotulle alttarille nostettiin kaksi ristin muotoon hiiltynyttä kattoparrua. Kirkon keskiaikaisista nauloista tehtiin Rauhan ja sovituksen ristejä.  ”The Community of the Cross of Nails - an international network of over 150 organisations in 60 countries all committed to reconciliation work and its chief aim of building a kinder, more Christ-like world.”

26.-27.4.1942. Petrikirche. Rostock. 2006 Lomamatka Rostockiin. Luterilainen jumalanpalvelus kirkon toisessa kerroksessa. Pappi kertoi saarnassaan kristitystä virsien kirjoittajasta, joka halusi vapaaehtoisesti jakaa kohtalonsa juutalaisen vaimonsa kanssa keskitysleirissä.

Saimme yllättäen ylimääräisen vuorokauden Rostockissa laivayhtiön laskuun omistajanvaihdoksen takia. Oli aikaa kierrellä.

9.3.1944. Nigulisten kirkko. Tallinna. Viime sunnuntai, viikonloppu Tallinnassa. Kirkko toimii museona ja konserttisalina. Kävelyä ja katselua. Ajattelua, joka purkautuu tässä kirjoituksessa…

Sotaa ja tuhoa vai rauhaa ja sovitusta? Siinä vasta kysymys. Miksi ei löydy vastausta?

Viipuri. 4.9.1942 Viipurin tuomiokirkko.

Plus%20350%20Viipurin%20tuomikirkko%20pi