Kätken onneni, jotta toinen ei sitä veisi.
Tasaan onneni, jotta toinenkin sen saisi.

Tasauspäivänä on hyvä miettiä tasausasioita.  Vain harvoilla on ilman muuta halu ja kyky antaa omastaan toisen hyväksi. Meidän muiden on sitä harjoiteltava.

Olin Suomessa, kun Estonia upposi. Minulla oli vapaapäivä ja kauhulla seurasin tapahtumia televisiosta aamusta alkaen. Se on niitä päiviä, joista muistaa, missä on ollut. Tiedän, että en voi kylliksi samaistua niiden ihmisten tuskaan, joita se päivä kosketti ja jotka menettivät rakkaimpiaan. Jonnekin hyvin syvälle minussa se päivä kuitenkin iski.

Mietin pitkään, miksi se tapahtuma tuntui niin henkilökohtaiselta. Sitten tajusin. Samaistuin niiden ihmisten kanssa, jotka joutuivat avuttomasti seuraamaan naapurilaivoista toisten taistelua elämästään. Upeat laivat, kaikki hyvin, mutta ei välineitä toisten auttamiseen. Systeemi oli luotu omien ongelmien voittamiseksi, ei niiden, jotka jo olivat merihädässä. Ymmärsin, miksi satamissa oli kriisipäivystys myös näille katsojille.

Lähetystyössä näkee paljon ihmisten vaikeuksia, jos pitää silmänsä auki. Minulla on tässä mielessä Suomessa helpompaa, kun voin siirtää ajatukseni muualle. Thaimaassa se ei aina onnistunut. Oli niin paljon sellaista, jolle ei voinut mitään. Katsoi vain vierestä, avuttomana.

Mietteeni ei ole jäänyt vain tuohon ahdistukseen. Olen tajunnut, että kyllä aina jotain voi tehdä. Opetankin nuorisolle, että lähetystyössä ei olla surkuttelemassa maailman kauheuksia, vaan tarttumassa toimeen yhdessä toisten kanssa. Kyllä tätäkin maailmaa voi ja täytyy muuttaa. Yksi voi auttaa konkreettisesti, tekemällä jotain, toinen rahoittamalla, kolmas miettimällä niitä rakenteita, jotka estävät avun perille menoa. Uskon työnjakoon. Ei tarvitse ottaa koko maailman murheita, kunhan ei vain siirrä vastuuta kokonaan muille.

Suomen Lähetysseura alkoi useita vuosia sitten järjestää syys- ja kevätpäiväntasauksen aikaan tasaustapahtumia, kerätä varoja hyvän tasaamiseen ja muistuttaa tasauksen tarpeellisuudesta. Tasausteemaa on kehitelty eteenpäin. Tänä vuonna tasataan teemalla: "Tasan käy onnen lahjat - afrikkalainen sanonta vuonna 2020.

Mikko Pyhtilä: Reilusti tasan, Suomen Lähetysseura 2007.

Mikko Pyhtilä on nyt perheineen Tansaniassa. Hän sanoo kirjassaan

: "Koin vahvasti, että ihmiset ovat valmiita jakamaan omastaan, mutta oikeutetusti he haluavat tietää mihin rahat käytetään. Kun tietää, miten erilaiset auttamisen kanavat todellisuudessa toimivat, on helpompaa valita niistä ne, joiden välityksellä haluaa antaa apuansa."

1979. Thaimaa Sa Kaon pakolaisleiri. Tasaus on myös tiedottamista. Salli Lamponen ja Suomen Lähetysseuran tiedottaja Ella Väänänen.

100%201979%20Thaimaa%20pakolaisleiri%20S