Pienetkin sanat
Suun halkaisevat
Sotia synnyttävät

Jotain olisin luullut vuosien varrella oppineeni. Yhä uudestaan joudun kuitenkin toteamaan, että "kuso ei kulje", kommunikaatio ei pelaa. Vika ei myöskään aina ole toisten, valitettavasti.

Joskus ei todella ymmärrä, mistä on kysymys. Neljännesvuosisata kului, ennen kuin tajusin, mitä eräässä keskustelussa puhuttiin:

Thaimaalainen työtoveri oli huonokuntoinen. Hän ei halunnut mennä terveystarkastukseen, koska hän pelkäsi työterveyssairaalaa. Hän uskoi, että hänen veljensä oli kuollut siihen, että kyseisessä sairaalassa oli otettu liikaa verikokeita ja veljen veri oli sen takia päässyt loppumaan.

Suomalaisten kesken pohdittiin tuota asiaa. Muistan miettineeni ääneen keinoja, miten tuo tilanne selvitettäisiin, koska terveystarkastus tarvittaisiin. Työhönottotarkastustakaan ei ollut tehty. Yhtäkkiä eräs suomalainen työtoveri reagoi voimakkaasti sanoihini. Olin sanonut jotain sopimatonta. Koska en ymmärtänyt, mistä oli kyse, en voinut edes selitellä. Jäljelle jäi ihmetys – yli kahdeksikymmeneksi vuodeksi.

Sairaalakäynti saatiin aikaan. Muistan pitäneeni työtoveria verikokeen aikana tiukasti kädestä kiinni.

Vuosi sitten Pori-Suami – sanakirjaa Kyl asia o tälläi! lukiessani sain oivalluksen ja ymmärsin oman ymmyrkäisyyteni Thaimaan työterveyskeskustelussa.  Porissa käskettiin joka paikkaan, kyläänkin! Olin käyttänyt tuota samaa käskemistä puhuessani sairaalaan menosta. Itäsuomalainen työtoveri oli kuullut viestini omalta taustaltaan. Ei tullut mieleen thaikielen opiskelun keskellä, että suomen kielessäkin olisi tarvittu sanakirjoja. Onneksi en osannut tarpeeksi porin murretta. En tiedä, minkä vastauksen olisin saanut kysyessäni kauniisti  "Eläk' sääki viäl". Sehän on porilainen vastine tervehdykselle "Hauska tavata pitkästä aikaa".

Google löysi äsken asiaa tarkistaessani 66 vastausta termille "käskeä kylään". Käskijät ovat varmasti satakuntalaisia.

Nyt pitäisi löytää keinot selvittää akuutimpia kommunikaatio- ongelmia. Mistä nyt löytyisi sanakirja?

Kypros. Yllätysvieraina. Kadulta kylään käskettyinä.

Plus%20301%20Kypros.%20Yll%C3%A4tysviera